Beneficiile apei minerale pentru organism

Beneficiile apei minerale pentru organism

Apa minerală, carbogazoasă sau plată, provine din subteran și are o compoziție caracteristica si constanta in timp. În probabil cea mai scurtă definiție posibilă, apa minerală este apa pură din punct de vedere microbiologic, care işi are originea intr-o panză freatică sau intr-un zăcămant acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje, protejata natural si prin zone stricte.

Noi, românii, facem de multă vreme o confuzie semantică – tindem să numim „apă minerală” apa carbogazoasă, cea cu bule, indiferent dacă respectivă apă chiar e minerală (biochimic și juridic) apă de masă sau apă de izvor.    

De ce e bine să bem apă minerală?

Apa minerală are numeroase beneficii, unele mai puțin cunoscute de toată lumea. Conţine săruri, iar acestea sunt foarte bune pentru rehidratarea organismului, mai ales pe timp de vară. Contrar unor mitologii contemporane, la fel ca orice apă bună de băut, apa minerală nu îngraşă, pentru că nu are calorii.

Majoritatea proprietăților benefice pentru organism apar datorită acestor sarurilor minerale, precum sarurilor de sodiu, potasiu, calciu, magneziu.

Printre mineralele conținute în cantități mari în apa minerală se numără calciul și magneziul, ambele esențiale pentru buna funcționare a organismului uman. Magneziul este foarte important pentru reglarea tensiunii arteriale, a indexului glicemic și un bun regulator neurocerebral. Magneziul ajută, de asemenea, la menținerea echilibrului digestiv și previne constipația, deoarece atrage apa în intestine, ceea ce îmbunătățește consistența scaunului și favorizează tranzitul intestinal.

Calciul îmbunătățește sănătatea oaselor, prin fortifierea sistemului osos și prevenirea pierderii densității osoase. Astfel, conform unui studiu recent prin care s-a comparat absorbția calciului în organism din lapte, din suplimente alimentare și din apă minerală, aportul de calciu din apa minerală poate îmbunătăți nivelul de calciu din corp, atât timp cât este consumată în mod frecvent și regulat. 

Alături de mineralele amintite mai sus, apa minerală este bogată și în potasiu, esențial pentru echilibrul electroliților din corp, sodiu, care ajută la neutralizarea acizilor stomacali, fier și zinc, necesari pentru un sistem imunitar puternic, pe lângă multe alte beneficii.

Pe lângă aportul mare de minerale, un beneficiu cert al acestui tip de apă este îmbutelierea la sursă, ceea ce oferă garanția calității apei. Astfel, pe lângă faptul că nu trece prin conductele din circuitul de apă al orașului, apa minerală nici nu suferă alterări de gust și compoziție, ca urmare a proceselor chimice la care este supusă apa de la robinet.

Singura formă de procesare – cea de carbogazificare sau decarbogazificare, iar uneori anumite substanțe toxice, precum arsenicul, sunt eliminate din compoziția sa chimică.  

Există contraindicații pentru apa minerală?

Deși nu există contraindicații severe, este bine de avut câteva aspecte în vedere, legate, în special, de consumul excesiv de apă carbogazificată. Astfel, prea multă apă minerală carbogazoasă duce la un disconfort esofagian și abdominal, manifestat prin sughiț, balonare și, uneori, crampe.

De asemenea, cantitatea de sodiu trebuie luata in considerare atunci cand se consuma apa minerala. Limitarea cantitatii de sodiu este necesara in cazul persoanelor care au hipertensiune, de aceea e foarte important de citit pe eticheta valoarea acestuia, inainte de a alege un tip sau altul de apa minerala.

Nu în ultimul rând, apa minerală carbogazoasă poate avea un efect negativ asupra smalțului dinților. Apa carbogazificată are un pH mai scăzut față de apa obișnuită, ceea ce o face mai acidă și poate afecta duritatea smalțului dentar. Acest risc există numai în cazurile de consum frecvent și regulat. Așadar, la un consum ocazional de apă carbogazificată, nu trebuie să ne facem griji.  

Tipuri de apă minerală

Apele minerale sunt de mai multe categorii :

 • Oligominerală sau slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l.
 • Foarte slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l.
 • Puternic mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.
 • Hidrogencarbonatată - conţinutul de hidrogen-carbonat (HCO3) este mai mare de 600 mg/l.
 • Sulfatată - conţinutul de sulfaţi este mai mare de 200 mg/l.
 • Clorurată - conţinutul de clor este mai mare de 200 mg/l.
 • Calcică - conţinutul de calciu este mai mare de 150 mg/l.
 • Magneziană - conţinutul de magneziu este mai mare de 50 mg/l.
 • Fluorurată sau conţine fluor - conţinutul de fluor este mai mare de 1 mg/l; vor fi respectate cerinţele de etichetare prevăzute la art. 19 lit. d) din norme.
 • Feruginoasă - conţinutul de fier bivalent este mai mare de 1 mg/l.
 • Acidulată - conţinutul de dioxid de carbon liber este mai mare de 250 mg/l.
 • Sodică - conţinutul de sodiu este mai mare de 200 mg/l.
 • Corespunde pentru regim sărac în sodiu - conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l

Cele indicate pentru consumul in regim de 2l pe zi sunt doar cele oligominerale, care pot fi consumate la fel ca apa de masă sau cea de izvor, pentru hidratarea zilnică. Apa minerală La Fântâna, îmbuteliată la sursă dintr-un izvor din Serbia, este o astfel de apă oligominerală.

Nutriționiștii recomandă să alternăm consumul de apă minerală (mai ales dacă nu e oligominerală) și apă de masă sau de izvor și să ne uităm cu atenție la etichetele de pe sticlă pentru a alege o apă minerală naturală care să nu dăuneze organismului pe termen mediu și lung.  

În concluzie, apa minerală are o mulțime de beneficii pentru organism care se datorează în principal mineralelor pe care aceasta le conține. Reputația sa negativă poate fi explicată doar prin faptul că, atunci când este consumată în exces, poate provoca, la fel ca orice aliment consumat în exces, diferite efecte negative asupra sănătății. De asemenea, rețineți că este foarte important să vă interesați despre compozitia apei minerale pe care o alegeți, citind eticheta.

Share: