Privind în ochi viitorul performanței - Markus Stoltz

Privind în ochi viitorul performanței - Markus Stoltz

 

Performanța – un cuvânt care în societatea românească este abuzat și, nu arareori, golit de conținut. Pentru noi, performanța și excelența sunt valori imuabile, gravate în ADN-ul companiei și care devin aspirații pentru orice membru al echipei. În acest spirit, vă invităm să cunoașteți un tânăr care a ales drumul către performanță și pe care ne bucurăm să-l sprijinim. Ne-a vizitat recent la sediul companiei, când am oficializat sprijinul nostru, și am stat puțin de vorbă.

 

La Fântâna: Salut, Markus – și felicitări pentru drumul ales! Cine – sau ce - te-a îndemnat să mergi spre performanță și să nu lași înotul să rămână doar un hobby?

Markus Stoltz: Au fost mai multe lucruri care m-au ajutat și mă ajută să-mi croiesc acest drum. În primul rând, eu însumi. Mi-am dat seama la un moment dat că îmi place să am „culoarul” meu, pe care să mă aflu în competiție cu propriile mele limite. Am încercat mai multe sporturi, dar natația mi-a oferit un cadru excelent pentru asta. În plus, îmi place foarte mult apa, mi-a plăcut dintotdeauna, iar faptul că tot ce reușesc, reușesc prin forțele proprii e foarte satisfăcător. În urmă cu mai mulți ani mi-am dat seama că vreau să transform acest simplu “hobby” într-o veritabilă activitate zilnică. Am urmărit mai mulți înotători de talie olimpică - Michael Phelps sau Katinka Hosszú , de pildă - și am decis să iau exemplu. A contat mult și faptul că familia mi-a oferit tot sprijinul necesar, așa că m-am apucat de treabă.

La Fântâna: Cum ai început?

Markus Stoltz: M-am apucat de înot la 4 ani. La început a fost o joacă, dar m-am ambiționat să mă iau în serios – se pare că demonstrasem și talent – și așa am ajuns la primele reușite, la concursurile rezervate vârstelor mici. Înotul de performanță l-am început la 8 ani, deși am mers constant la înot până atunci. Altfel... am iubit apa de la început, mama mi-a povestit că mă scufundam cu ea când eram bebeluș și ne jucam sub apă... la 3 ani înotam ,,câinește” mai mult de 10 m. La 7 ani înotam subacvatic o lungime de bazin semiolimpic, 25 m, iar la 11 ani făceam asta deja în bazin olimpic, de 50 m.

 

La Fântâna: Vorbește-ne puțin despre rolul efectiv al familiei în acest parcurs.

Markus Stoltz: Am început să practic înotul la 4 ani, iar mama mea este și antrenorul meu, de la vârsta de 9 ani. Împreună am reușit lucruri minunate! Mă ajută și faptul că mă cunoaște foarte bine și că putem vorbi și în afara programului de antrenament. Mă antrenez uneori și în vacanțe, iar faptul că mama antrenoare îmi este alături mă ajută să nu pierd din pregătire.

 

 

La Fântâna: Ai aspirații și dincolo de lupta cu propriile limite? Cum te împaci cu ideea de competiție?

Markus Stoltz: Îmi doresc foarte mult să obțin o medalie olimpică – mi-e însă foarte clar că nu ajung ușor acolo – de aceea, muncesc permanent pentru a-mi putea îndeplini visul. Am fost component al Lotului național atât la categoria Copii,  cât și la categoria Cadeți. În prezent reprezint clubul la care activez și țara noastră la competițiile interne și internaționale la care particip.

 

Profil de campion

Markus Stoltz este un înotător de elită în vârstă de 15 ani. El este elev în clasa a-IX-a la Liceul francez din Bucureşti. El a obținut Locul 2 în FINALA B la CAMPIONATELE INTERNAȚIONALE ALE ROMÂNIEI la 400 mixt. A participat la două ediții ale International Swimming Meet Berlin, o competiție foarte puternică și a reușit clasări pe podium la ambele concursuri. A participat la competiții și turnee de natație la Berlin, Munchen, Dortmund, Salonic, Novi Sad și la toate aceste concursuri a obținut medalii. În țară, este multiplu medaliat la Campionatele Naționale având, de asemenea, zeci de titluri municipale.

Markus se pregătește zilnic la înot și nu are timp decât pentru teme. Ambiția și disciplina îl ajută să aibă rezultate foarte bune și la școală. Este vorbitor fluent în engleză și franceză și de 2 ani învață și germana.

 

Share: