5 lucruri simple pe care le poți face ca să reduci risipa alimentară
Cumpărăm multă mâncare și din păcate mare parte din produse ajung direct la gunoi. Odată cu alimentele aruncate, pierdem bani și risipim toate resursele care au fost folosite pentru pregătirea lor. Suntem tentați să spunem: ”am aruncat doar o banană” sau ”e doar o felie de pâine”, când de fapt datele arată că un român aruncă annual 130 de kilograme de mâncare la gunoi.
Unde ajunge mâncarea? Direct la groapa de gunoi, unde intră într-un proces de descompunere în urma căruia se emite un gaz nociv pentru sănătate: gazul metan.
Iată 5 lucruri simple pe care le poți face ca să nu mai arunci mâncare la gunoi, începând de astăzi!
1. Fă o planificare a meselor pentru săptămâna care urmează
Este o activitate care poate fi făcută în familie, în timpul weekend-ului. Vă gândiți ce ați vrea să mâncați în săptămâna care urmează și faceți o listă. Treceți acolo inclusiv zilele în care nu veți mânca acasă sau zilele în care vă luați mâncare la pachet, ca să știți de ce produse aveți nevoie.
2. Înainte să pleci la cumpărături, verifică ce produse ai deja acasă
Chiar dacă de multe ori plecăm dimineața de acasă pe fugă, durează doar câteva secunde să facem o poză cu interiorul frigiderului. În acest fel, când vom ajunge seara la magazin nu ne vom întreba: ”Oare am acasă lapte sau ouă?” De cele mai multe ori, suntem tentați să cumpărăm ”ca să fie”, dar în realitate nu consumăm toate produsele respective.
3. Depozitează corect alimentele
După ce ajungi acasă de la cumpărături, ai grijă cum depozitezi produsele pe care le-ai luat. Dacă nu le vei pune la locul lor, riști să se strice mai repede. Unele alimente trebuie să stea în frigider, altele în congelator sau într-un sertar, în timp ce anumite fructe sau legume pot sta chiar pe masa din bucătărie.
Fiecare raft din frigider are o temperatură diferită, în funcție de care trebuie să așezăm produsele.
Vizionează episodul despre risipă alimentară din serialul ”ECO FACTS” și află cum poți așeza corect alimentele în frigider.
4. Fă ordine în frigider și congelator măcar o dată la două săptămâni
Se întâmplă des să uităm de anumite produse și ne amintim de ele când deja au expirat. Ca să eviți acest lucru, este recomandat să faci periodic ordine în frigider și congelator și să gândești un meniu pe baza ingredientelor care se apropie de data expirării.
5. Ține cont de diferența dintre ”a se consuma de preferință înainte de” și ”expiră la”
A se consuma de preferință înainte de indică data până la care se preconizează că produsul este la cea mai bună calitate. Dacă depozitezi alimentul corect și ambalajul nu este deteriorat, te poți baza pe gustul și mirosul tău și poți consuma produsul și după această dată.
A se consuma până la indică data până la care produsul respectiv poate fi consumat în siguranță. După această dată, nu mai consumați alimentul respectiv. Produsele precum lactate, ouă sau carne intră de obicei în această categorie.
Chiar dacă risipa alimentară este un fenomen complex, iată că există soluții pentru reducerea ei. Dacă le vei pune în practică, la final de lună vei avea surpriza să descoperi că nu mai arunci la gunoi mâncare și, în plus, economisești și bani.