Affogato al caffe

Affogato al caffe este un desert (sau o băutură, încă nu s-a stabilit cu certitudine categoria în care să fie încadrat) de origine italiană, pe bază de înghețată. Dacă traducem mot-a-mot, denumirea înseamnă ”înecat în cafea” iar asta chiar ne spune tot ceea ce e de știut despre acest simplu și genial preparat: e vorba despre o cupă de înghețată de vanilie (sau gelato fior di latte) pur și simplu înecată în espresso concentrat și servită cu frișcă bătută. Un deliciu, mai ales pentru cineva care iubește aroma de cafea, așa ca mine!



De regulă, affogato e servit într-un pahar înalt, așa încât straturile să fie bine vizibile. Uneori, este servit alături de un fursec sau un biscotto. Unele variante includ, de asemenea, un shot de amaretto, Bicerin, Kahlúa sau alt lichior. În ceea ce mă privește, nu am adăugat niciodată alcool, când am făcut affogato al caffe, pentru că mi-l doresc răcoritor și energizant iar aromă oricum are din plin. E suficient să folosesc o înghețată artizanală de bună calitate și un sortiment de cafea la fel de calitativ și foarte aromat și voi obține de fiecare dată, cu doar câteva minute din timpul meu investite în preparare, un desert care aduce multă încântare și relaxare tuturor degustătorilor. Iată ingredientele necesare pentru o porție:


Ingrediente pentru 1 porție:

 

  • 50 de grame de înghețată de vanilie (preferabil, gelato)
  • 30 de mililitri de espresso, dintr-un sortiment aromat
  • 30-50 de grame de frișcă bătută, din smântână naturală pentru frișcă, slab îndulcită
  • puțină ciocolată neagră rasă sau puțină cacao, pentru pudrat la final

 

Mod de preparare:

1. Primul pas al preparării constă în pregătirea unei cești de espresso concentrat și foarte aromat. De câțiva ani, folosesc aparatul pentru espresso de la Kafune, oferit de La Fântâna, compatibil Nespresso. Acest espressor și sortimentul preferat de cafea (Arabica), tot de la Kafune, sunt garanția unor cești extrem de aromate.

Ca o paranteză, în calitatea de băutor pasionat de cafea, menționez că, pentru un espresso cu adevărat aromat, este foarte importantă și apa folosită. Chiar dacăapa din rețeaua publică este potabilă, gustul de clor pronunțat al acesteia nu are ce căuta în cafeaua mea! În plus, cum nici nu-mi poate garanta cineva că traseul de conducte prin care ajunge la mine apa de la rețea este intact, am optat pentru a folosi purificatorul Sistemath Diamond de La Fântâna, atât pentru apa de băut cât și pentru gătit, implicit pentru pregătirea cafelei. Purificatorul elimină până la 99% din toate impuritățile ce pot contamina apa de la rețea pe drumul ei până la noi acasă, precum clor, rugină, nisip etc și o livrează la temperatura camerei, rece ca de la frigider sau fierbinte.

Cu acest purificator de apă, nu mai trebuie să cumpăr apă plată de la magazin și am scăpat și de PET-uri, care se adunau într-un volum mare. Am la discreție apă de băut și pentru gătit, curată, proaspătă și cu gust excelent, iar de mentenanța aparatului se ocupă aceiași oameni de La Fântâna, care vin și îi schimbă și filtrele, totul în baza unui abonament. Cine îl găsește de folos îl poate avea în bucătărie - cu codul LAURA23 utilizat până la 31 decembrie 2023, orice abonament cu echipament de filtrare a apei vine cu prima lună gratuit.

Așadar, de fiecare dată când fac cafea, încep prin a umple rezervorul espressorului cu apa proaspătă livrată prompt de purificatorul Sistemath Diamond.

2. Pregătesc un espresso concentrat și spumos, așa cum puteți vedea în poza de mai jos.

3. Transfer acum frișca bătută – neapărat din smântână naturală pentru frișcă – într-un poș la care atașez un dui cu deschizătura stelată. Imediat, pun înghețata de vanilie într-un pahar. Se poate folosi și o ceașcă mai încăpătoare dar parcă într-un pahar de sticlă arată, totuși, mai bine.

4. Cât de rapid posibil, să nu se topească înghețata, torn deasupra acesteia espresso-ul fierbinte.

5. Cu ajutorul poșului, montez frișca bătută în pahar, presar cu puțină ciocolată rasă sau cu cacao și servesc affogato al caffe imediat, să nu apuce să se topească înghețata complet. În momentul servirii, se poate oferi atât linguriță cât și pai, cum preferă fiecare.

Savurați-l cu plăcere alături de oameni faini!