Apa cu bule – de ce ne place atât de mult?
Pentru că așa au impus piața, tradiția și satisfacția, oamenii care beau apă și din plăcere, nu doar de sete se împart în două mari categorii: fanii apei plate și iubitorii de apă cu bule.
În cazul apei carbogazoase, am remarcat că a crescut considerabil numărul de consumatori în ultimii ani. Deși apa carbogazoasă există de mai bine de două secole, creșterea recentă a popularității sale ridică întrebarea: de ce ne place atât de mult apa cu bule?
Ce este apa carbogazoasă?
Apa carbogazoasă izvorăște natural cu dioxid de carbon – sau, cel mai des, apei i se poate adăuga dioxid de carbon ulterior extracției.Apa poate fi natural carbogazoasă, când apa iese din izvor, la suprafață, cu dioxid de carbon, sau carbogazificată, atunci când dioxidul de carbon natural sau alimentar se adaugă în apă, într-o etapă tehnologică suplimentară.
Motivul pentru care englezul Joseph Priestley a inventat în 1767 apa carbonatată nu este legat de consumul din plăcere, ci de rațiuni, pe atunci, medicale. Bolile care afectau societatea la acea vreme l-au determinat pe Priestley să producă apă carbonatată, în speranța că ar putea avea beneficii medicinale asupra bolnavilor de febră sau de alte maladii.
Despre confuzia generală „apă minerală = apă cu bule”
Cu orice ocazie ni se oferă – inclusiv acest articol – atragem atenția asupra unei confuzii generalizate, încetățenite în exprimarea populară: foarte mulți numesc apa cu bule, pur și simplu, „apă minerală”, indiferent dacă apa respectivă este chiar minerală, potrivit legii, sau nu.Motivul este istoric și cultural: în România comunistă, apa îmbuteliată era doar cea minerală și carbogazoasă, apa plată (fără bule) începând să fie îmbuteliată pentru comercializare mult mai recent. Așa că, încă din anii aceia, mulți români s-au obișnuit să numească orice apă carbogazoasă îmbuteliată „apă minerală”, iar alternativa semantică să fie „apă plată”.
Este greșit și comercial, și legal. Asta deoarece nu orice apă îmbuteliată este apă minerală naturală. In functie de sursa apei, de puritatea microbiologică si de procedeele tehnologice admise de tratare, apa îmbuteliată se împarte în trei mari categorii: apa minerală naturala, apa de izvor și apa de masă.
Oricare dintre acestea poate avea varianta în care conține dioxid de carbon natural sau adăugat, ori varianta fără dioxid de carbon. Apele sunt separate inclusiv pe rafturile magazinelor și, pentru a decide ce apă cumpărăm, cel mai important este să citim eticheta fiecărei sticle de apă.
De ce beau oamenii apa cu bule?
Motivele pentru care foarte mulți oameni preferă mai degrabă apa cu bule, inclusiv pentru hidratarea zilnică, sunt multiple: de la gust, diversitate, beneficii pentru organism sau, pur și simplu, din plăcere.Gustul și diversitatea joacă un rol important în alegerea apei
Nu puțini sunt cei convinși că apa carbogazoasă are un gust mai plăcut decât cea plată.
Piața apei s-a dezvoltat foarte mult, iar acum amatorii de bule pot găsi în magazine ape cu bule și diverse arome, în general fructate. Cei care doresc să reducă sucurile sau băuturile energizante pot opta pentru astfel de variante, ceea ce e în sine un beneficiu pentru sănătate, pentru că aceste ape au același efect răcoritor și revigorant fără multitudinea de ingrediente dintr-un suc acidulat. Acasă e foarte ușor să vă faceți un sirop natural de fructe, cu un concentrat de calitate și apă cu bule.
Senzația după consum
Principalele atracții ale apei carbogazoase sunt senzația de prospețime și sațietate pe care le oferă. Bulele de dioxid de carbon creează o senzație revigorantă, care este plăcută pentru mulți oameni. Senzația de efervescență poate face apa carbogazoasă mai satisfăcătoare decât apa plată, ba chiar creează o senzație de „plin”. În general, după ce consumăm acest tip de apă, senzația de foame scade.Beneficii pentru corp
Apa cu bule este cea mai bună alternativă pentru băuturile zaharoase carbogazificate, lucru care aduce și beneficii pentru organism.Studiile au arătat, de exemplu, că apa carbogazoasă poate avea beneficii pentru sănătatea aparatului digestiv. Dioxidul de carbon poate stimula producția de suc gastric și poate ajuta la mișcarea alimentelor prin tubul digestiv, fapt ce poate reduce simptomele neplăcute ale indigestiei.
Dacă ai dificultăți în a consuma suficiente lichide, apa carbogazoasă poate fi o alternativă plăcută. Deși poate părea surprinzător, atât apa plată, cât și cea carbogazoasă oferă același nivel de hidratare.
Totul pleacă de la creier
Dioxidul de carbon din apă are, asupra creierului, efecte similare cu mâncarea picantă. Consumul de apă carbogazoasă activează centrele de plăcere senzorială, transfomând senzația de iritare într-una de plăcere.Există și efecte negative?
Răspunsul scurt este da, pot apărea și efecte negative asupra consumului de apă cu bule. Contraindicațiile nu sunt severe, însă este important să avem câteva lucruri în vedere.Persoanele cu aciditate gastrică ridicată pot suferi dureri de stomac sau balonare.
In plus, este recomandat să optăm pentru variante simple, care conțin doar apă și dioxid de carbon, evitând aditivii, deoarece zahărul și îndulcitorii artificiali pot avea efecte negative asupra sănătății.
Bem, așadar, apa carbogazoasă din mai multe motive, unele fiind legate de senzații și gusturi, iar altele având legătură cu avantajele din perspectiva sănătății. Totuși, este important să fim conștienți de posibilele efecte negative, cum ar fi disconfortul gastric sau impactul asupra smalțului dentar. Astfel, alegerea unei ape carbogazoase simple, fără zahăr sau îndulcitori artificiali, este recomandată pentru a ne bucura de toate avantajele acestei băuturi, dar și pentru a ne păstra sănătoși.
Vestea bună pentru cei care iubesc apa cu bule și mediul înconjurător, deopotrivă, este că acum există și purificatoare de apă care, pe lângă filtrarea eficientă a apei, prezintă și opțiunea de apă cu bule. Purificatoarele de apă sunt o soluție modernă, ușor de folosit, ușor de integrat acasă, prietenoasă cu natura, pentru că nu mai generezi și stochezi plastic, dar și cu buzunarul tău. Descoperă oferta integrală de astfel de soluții de hidratare pe lafantana.ro și vezi care ți se potrivește cel mai bine.