Studiu de caz La Fântâna: Tratare personalizată a apei de foraj în Moara Domnească

Studiu de caz La Fântâna: Tratare personalizată a apei de foraj în Moara Domnească



Apa este o resursă esențială pentru orice afacere care pune preț pe calitatea serviciilor și produselor oferite clienților, dar și pe eficiența proceselor și activității de zi cu zi. În plus, indiferent de domeniul de activitate, apa influențează experiența angajaților, satisfacția clienților și buna funcționare a proceselor zilnice.

În acest context, soluțiile de tratare a apei sunt o alegere strategică pentru o companie, iar alegerea corectă a sistemului de filtrare și tratare a apei potrivit înseamnă produse și servicii de calitate superioară, grijă continuă față de clienți, parteneri, colegi, dar și eficiență operațională și sustenabilitate pe termen lung.

Un exemplu, pe care îl vom prezenta pe larg în acest articol, este din Moara Domnească, o localitate situată lângă București, la o unitate de producție alimentară. După efectuarea analizelor detaliate de laborator, s-au identificat multiple probleme de calitate a apei, iar pentru soluționarea lor, La Fântâna a proiectat o stație de tratare a apei integrată și complet personalizată, care asigură o apă conform necesarului și așteptărilor clientului nostru.

Descoperă în continuare mai multe detalii despre acest studiu de caz și despre soluția implementată.

Context și probleme identificate

Clientul a dorit o soluție de tratare a apei, de ultimă generație, care să livreze un volum mai mare de apă și care să vizeze două surse de apă diferite. Mai mult, soluția tehnică trebuia să fie capabilă să trateze ambele tipuri de apă, dar și să proceseze cantități mari continuu, de aproximativ 40 mc zilnic.

Rezultatele testelor de laborator efectuate pe sursele de apa înainte de intrarea în fabrică au indicat:

  • prezența impurităților;
  • turbiditate cu modificări de culoare;
  • depășiri peste limitele legale pentru fier și mangan;
  • duritate mare a apei - aproximativ 16 grade germane.

 

Pentru a rezolva toate aceste probleme și pentru a obține o apă de calitate, așa cum este nevoie pentru o companie care activează într-un domeniu atât de important și cu cerințe atât de specifice precum industria alimentară, La Fântâna a trecut la dimensionarea și proiectarea unei stații personalizate de tratare a apei.

 

La Fântâna are peste 25 de ani de experiență în servicii de hidratare și oferă soluții personalizate pentru orice nevoie legată de apă – indiferent de sursa acesteia, volumul necesar sau destinația finală. Soluțiile G9 de generație nouă sunt concepute special pentru îmbunătățirea calității apei, fiind adaptate utilizării comerciale și industriale. Descoperă cum aceste sisteme performante pot răspunde cerințelor actuale în materie de purificare și eficiență.

Soluția configurată și instalată de La Fântâna la Moara Domnească

Pe scurt, pentru a rezolva problemele identificate în analiza apei, dar și pentru a răspunde solicitărilor clientului nostru, etapele proiectării soluției personalizate de tratare a apei au constat în:

  • o etapă inițială de filtrare mecanică;
  • o etapă pentru eliminarea fierului, manganului și reducerea durității apei;
  • o etapă de eliminare a microorganismelor, necesară în industria alimentară;
  • filtrare cu cărbune activ;
  • și, la final, o filtrare pentru obținerea unei ape slab mineralizate.

Mai jos, mai multe detalii despre fiecare dintre acestea:

  1. Filtrarea mecanică s-a realizat cu un filtru de zeolit de mari dimensiuni, cu spălare automată, cu ajutorul căruia s-au eliminat impuritățile, redând claritatea apei. Acesta este prevăzut cu electrovalve de închidere și deschidere și poate fi programat electronic în funcție de nevoi.
  2. Eliminarea fierului, manganului, amoniului și a durității apei. În următoarea etapă am eliminat excesul de fier, mangan și amoniu și am redus duritatea apei (excesul de săruri de calciu și magneziu). Ținând cont de valorile întâlnite, am optat pentru o soluție complexă, cu rășină mixtă, capabilă să elimine simultan toți acești compuși care depășeau limitele admise. Și acest echipament este prevăzut cu electrovalve de închidere, respectiv deschidere - astfel ne asigurăm că atunci când echipamentul intră în regenerare, apa netratată nu este lăsată să treacă în etapele următoare de tratare.
  3. Înainte ca apa să ajungă în rezervoarele de stocare, am introdus etapa de clorinare, necesară pentru dezinfecția apei/eliminarea microorganismelor, având în vedere domeniul de activitate al clientului. Clorinarea este dozată automat, în mai multe rezervoare, care sunt prevăzute cu senzori de nivel minim și maxim, cu ajutorul cărora se controlează automat pornirea și oprirea alimentării acestora cu apă.
  4. Filtrarea cu cărbune activ. Apa clorinată pleacă mai departe la următorul pas de filtrare. Cărbunele activ absoarbe eficient clorul din apă, reducând gustul și mirosul neplăcut asociate cu clorul. Filtrul de cărbune selectat dispune de un sistem de spălare automat, performant și care poate fi programat electronic.
  5. Osmoza inversă – ultima etapa a tratării. Osmoza inversă este o tehnologie necesară în industria alimentară, cu numeroase aplicații și beneficii. Elimină minerale și o gamă largă de contaminanți precum metale grele, nitrați, nitriți, livrând o apă curată, de calitate superioară. Este și o apă slab mineralizată, potrivită pentru industria alimentară. În cazul prezentat s-a folosit un echipament de osmoză inversă foarte compact: cu un sistem de prefiltrare cu 3 filtre și 2 membrane osmotice, ce asigură o producție de 300 de l de apa/h, având în vedere necesarul de apă la client.

Apa osmozată este stocată într-un rezervor dimensionat special pentru nevoia zilnică, iar de aici, cu ajutorul unei pompe, pleacă spre punctul final de consum.

Conform nevoilor clientului, instalația a fost prevăzută cu mai multe ieșiri de apă tratată:

  1. apă tratată și dezinfectată, dar clorinată, potrivită pentru curățarea echipamentelor;
  2. apă tratată, dezinfectată, dar din care s-a eliminat clorul – ce poate fi folosită în diverse activități efectuate în fabrică;
  3. apă tratată, dezinfectată și osmozată – soluția perfectă pentru producția alimentară efectivă.



Alte avantaje:

Sistemul G9 instalat dispune de un panou electric care controlează aproape toate funcțiile, reducând astfel la minimum necesitatea intervenției umane. Pe scurt, instalația pornește sau oprește alimentarea cu apă doar atunci când senzorii de volum dictează anumite acțiuni.

Soluțiile La Fântâna nu se opresc la livrarea unei stații de tratare a apei, ci sunt completate de calitatea ridicată a materialelor instalate, precum și de servicii - instalare, punere în funcțiune, setare echipamentelor în funcție de caracteristicile apei care urmează a fi tratată, acțiuni de igienizare și de mentenanță, toate acestea fiind efectuate de către o echipă specializată. Ai în La Fântâna un partener de durată și de încredere de la primul contact, pe toată perioada și până la finalul contractului.