Tipuri de ceai: cum să alegi cel mai bun sortiment

Tipuri de ceai: cum să alegi cel mai bun sortiment

 

Legenda spune că acum aproximativ 5000 de ani în China, micul împărat Shen Nung s-a oprit pe parcursul unei călătorii să se odihnească sub un copac. În timp ce își fierbea apă pentru a o bea, o frunză din copacul de deasupra a căzut în oala fierbinte și a colorat apa. După ce s-a răcit, Shen Nung a sorbit din lichid și a simțit cum o stare de pace și calm îi cuprinde corpul.

Ca-n mai toate legendele, nu vom ști niciodată care e adevărul istoric - însă, indiferent de acesta, nu putem decât să ne bucurăm că cineva a descoperit această băutură pe care am ajuns să o numim ceai - care adoarme, energizează, calmează, fericește o planetă întreagă!

Care sunt cele mai populare tipuri de ceai?

Mai întâi să începem prin a vedea ce intră exact în categoria de ceai. Deși sunt foarte diverse, toate ceaiurile au în comun faptul că în ele se află frunze care provin de la planta ceaiului sau în denumirea ei științifică camellia sinesis. În funcție de nivelul de oxidare a acestor frunze rezultă diferite tipuri de ceai, dintre care cele mai populare sunt:

Ceaiul negru:

Acest tip de ceai este rezultat prin oxidarea completă a frunzelor. Acest proces poate dura de la două până la patru-cinci săptămâni. Din cauza culorii închise, ușor roșiatice, chinezii îi spun și „ceai roșu” (Hongcha).

Ceaiul verde:

Ceaiul verde nu este lăsat să se oxideze și, din aceste motiv, are o aromă ușoară și plăcută de plante. După ce au fost lăsate la uscat, frunzele sunt rulate cât mai mici și strâns pentru a oferi o aromă mai puternică și la final sunt încălzite (prin coacere, prăjire sau sunt tratate la abur).

Ceaiul Oolong:

Se află la granița dintre ceaiul verde și cel negru. La acest tip de ceai frunzele sunt oxidate parțial (nivelul de oxidare variază între 10% și 80%).

Ceaiul alb:

Acesta se realizează prin culegerea mugurilor din planta ceaiului și lăsarea acestora la uscat la aer. Acești muguri nu sunt oxidați și rulați, de unde și culoarea deschisă a ceaiului.

Matcha:

Este un tip de ceai verde care a ajuns atât de popular încât a devenit el însuși o categorie. Acesta este pisat până devine pudră, procedură utilizată documentar cel puțin din secolul al XV-lea.

Ceaiul Pu-Eh:

Realizat dintr-un soi vechi al plantei camellia sinensis, denumirea acestui ceai provine de la târgul Pu-Eh din provincia chineză Yunnan. Cu cât e lăsat mai mult să se oxideze cu atât ceaiul devine mai bun.

Ceaiul Rooibos:

Deși nu intră cu adevărat în categoria de ceai, planta de Rooibos este o tufă care se găsește numai în Africa de Sud. Datorită gustului său dulceag acest ceai a devenit popular în întreaga lume și ar fi păcat să nu îl menționăm în lista noastră.

Cum alegi cel mai bun sortiment pentru nevoile tale?

Poate faci parte din acea categorie de oameni - destul de mică - care nu consumă cafea nefiind, în același timp, o persoană matinală. Dacă da, începe-ți ziua cu cu o ceașcă de ceai negru. Acesta energizează organismul, tratează anxietatea și înlătură durerile de cap.

Sau, poate, vrei să te relaxezi după o zi lungă la muncă? Ceaiul alb are cea mai redusă concentrație de cafeină dintre toate tipurile de ceai, te ajută să te destresezi plus că și detoxifiază corpul.

Celor care vor să dea jos din greutate le recomandăm ceaiul verde, oolong sau matcha.

Merită menționat că toate ceaiurile conțin antioxidanți care luptă cu celulele canceroase, în special ceaiul verde și cel alb, care conțin o concentrație mai mare de antioxidanți.

Însă un lucru trebuie să rețineți, ceaiul este un ajutor al unui regim alimentar sănătos, nu un substitut. Ar trebui să fie folosit ca substitut pentru alte băuturi, ca răcoritoarele carbogazificate.

Ce tipuri de ceai îți oferă La Fântâna?

În pachetele noastre de servicii includem o gamă variată de ceaiuri – negre, verzi, rooibos și de plante – create de Demmers, una dintre cele mai reputate case europene de ceaiuri, cu o tradiție de aproape 150 de ani. Vezi aici oferta noastră, atât pentru ceai pentru birouri cât și pentru acasă!