De ce trebuie să ferești bidoanele de apă de expunerea la lumină?

De ce trebuie să ferești bidoanele de apă de expunerea la lumină?

Cum afectează lumina bidoanele de apă?

„Depozitați bidonul într-un loc ferit de razele soarelui sau de îngheț” – vedeți astfel de mesaje pe mai toate sticlele și bidoanele de apă – iar bidoanele La Fântâna nu fac, desigur, excepție.

Întotdeauna le transmitem clienților noștri, pe toate căile, că este nevoie de câteva condiții clare ca apa pe care o consumi de la water cooler să fie și bună la gust, și sigură pentru consum. Cu toate acestea, am întâmpinat cazuri în care ni s-a reproșat calitatea apei – în condițiile în care apa fusese livrată respectând toate normele și standardele. Problema s-a dovedit a fi una de depozitare, la client. Bună parte dintre aceste situații are legătură cu expunerea bidoanelor de apă în condiții improprii.

Exemplul cel mai cunoscut e cel legat de apariția algelor în bidon.

Exemplul cel mai cunoscut e cel legat de apariția algelor în bidon.

Explicație:

Apariția algelor nu este deloc anormală. Atât timp cât apa nu este filtrată microbiologic sau nu este tratată prin clorinare, la fel ca apa de rețea (pentru că legea interzice aceste tipuri de tratamente pentru apa de izvor și apa minerală), sporii de alge vor exista, în mod natural, în apă. Alge există peste tot în natură – ele există natural, de pildă, pe toate rocile prin care trece apa și nu numai. Sporii de alge sunt microscopici si sunt transportați cu foarte mare ușurință de particule de praf. Dacă bidonul de apă stă un timp îndelungat în contact cu lumina (mai ales a soarelui), sporii se „activează”, iar algele devin vizibile. Orice fel de apă poate să conțină în ea spori de alge, care în prezența razelor solare să se dezvolte. Cu atat mai mult cu cât vorbim despre apă de izvor sau de apa minerală, care sunt ape netratate (asta e obligatoriu prin lege).

Trebuie precizat că acești spori nu pun niciun fel de probleme pentru sănătate - și nici algele in sine. Pun, însă, probleme de aspect – și evident că nu-ți vine să bei dintr-o apă cu alge pe interior! Cu toate acestea, e bine să reții că fenomenul este absolut normal și că la apa de izvor și cea minerală, care nu sunt tratate în vreun fel, asta se poate întâmpla.

Ce trebuie să faci ca să eviți „învierea” sporilor:

  • Depozitează bidoanele de apă la loc ferit de expunerea directă la soare.

  • Nu le lăsa într-un mediu prăfuit, pentru că și particulele de praf pot aduce spori de alge cu ele.

  • Nu uita să scoți eticheta igienică de pe dopul bidonului, înainte ca acesta să fie pus pe aparat; de asemenea, nu uita să ștergi cu o lavetă de unică întrebuințare praful și urmele de apă din zona în care bidonul va fi pus pe aparat.

  • Dacă ai water cooler-ul într-un loc expus direct la soare, mută-l RAPID de acolo într-un colț curat și umbros.

  • Dacă în vecinătatea water cooler-ului ai o plantă, mut-o de acolo. În plus, nu uita că un bidon de apă de 19l trebuie consumat în maximum trei săptămâni de la desigilare!

Iar dacă ții cont de cele de mai sus, te vei scuti de neplăcerea de a vedea „verde” când tu vrei să vezi cea mai cristalină apă!