
Borș de miel cu cartofi și leuștean
Borșul de miel cu cartofi și leuștean este o ciorbă acrișoară și aromată, specifică primăverii. Are un gust specific ciorbelor tradiționale românești și este plin de prospețime, fiind recomandat pentru masa de Paști, dar și pentru oricare dintre momentele în care dorim să savurăm o astfel de delicatesă.
Înainte de a vă descrie modul de preparare, nu pot să omit importanța apei folosite, atunci când gătim și mai cu seamă când gătim o supă sau o ciorbă, în care apa este un ingredient principal. Deși apa de la rețeaua publică trece prin procese riguroase de tratare, ea poate conține încă impurități care îi afectează gustul și calitatea, iar ultimul lucru pe care mi-l doresc, alături de aromele primăvăratice ale borșului de miel cu cartofi și leuștean, este gustul de clor din apă.
Am ajuns să cred că nimeni nu-mi poate garanta că traseul de conducte prin care ajunge la mine apa de la rețea este intact, mai ales că filtrul de la bateria chiuvetei din bucătărie mi s-a colmatat de nenumărate ori! De aceea, eu am optat pentru purificatorul Diamond de La Fântâna, atât pentru apa de băut, cât și pentru gătit.
Acesta este un watercooler performant care filtrează apa de la rețeaua publică - îndepărtează nisipul, rugina și elimină clorul, împrospătează gustul și mirosul apei – oferindu-mi o apă curată, rece, la temperatura camerei sau fierbinte. În plus, este ușor de folosit, are un design compact, ocupă puțin spațiu în bucătărie, iar echipa La Fântâna se ocupă de mentenanță și igienizare periodică. Și da, am uitat și de grija PET-urilor – transport, depozitare sau taxa SGR.
Dacă și tu consideri că acest echipament îți poate fi util, comandă Diamond pe https://lafantana.ro/ Folosește codul LAURA până pe 21 aprilie 2025 în coșul de cumpărături și îl poți testa gratuit timp de 30 de zile. Instalarea este gratuită, iar dacă te răzgândești în perioada de probă, nu plătești nimic în plus.


Așadar, pentru borșul de miel cu cartofi și leuștean, al cărui mod de preparare îl găsiți explicat detaliat mai jos, am folosit doar apă filtrată cu echipamentul Diamond, atât pentru fierbere cât și pentru apa rece de care am avut nevoie în timpul pregătirii ingredientelor.
Ingrediente
- 1 kilogram de carne de miel cu os
- 4 litri de apă de la purificatorul Diamond La Fântâna
- 500 de grame de cartofi
- 3 bucăți de morcovi (250 gr)
- 1 bucată de păstârnac (150 gr)
- 1 rădăcină de pătrunjel (120 gr)
- 1 bucată de țelină de 150 gr
- 1 tijă de apio
- 1 legătură de leuștean verde
- 1 legătură de ceapă verde
- 2 cepe de mărime medie (80-100 gr)
- 40 de mililitri de ulei de floarea soarelui
- 1 foaie de dafin
- 1 linguriță de piper negru boabe
- sare și piper măcinat
Mod de preparare Borș de miel:
1. Am tăiat bucăți carnea de miel, eu am folosit o bucată de spinare și 1 os de la picior dar se pot folosi și alte bucăți și dacă aveți cap, cu atât mai bine. Important este să conțină și os.


2. Am pus bucățile de carne într-o oală de 5 litri și le-am acoperit cu 4 litri de apă rece, de la purificatorul Diamond La Fântâna. De la început, am adăugat 1 linguriță cu vârf de sare și am pus oala pe foc mediu.


3. În curând, a început să se formeze spumă. Am redus imediat focul la mic și am colectat-o spuma cu o spumieră, până când nu s-a mai format. Am adăugat în oală 1 ceapă tăiată în sferturi, foaia de dafin și piperul boabe și am lăsat carnea să fiarbă în continuare, la foc mic, până s-a frăgezit foarte bine, cât să se desprindă de pe oase. În funcție de cât de fraged este mielul folosit, gătirea poate dura mai mult sau mai puțin. De fiecare dată când mi s-a părut că lichidul din oală s-a evaporat, am completat cu apă filtrată de purificatorul Diamond La Fântâna.
4. Până când carnea a fiert bine, am avut tot timpul necesar ca să curăț toate legumele pe care le-am folosit pentru borșul de miel. Cartofii, curățați de coajă și bine spălați, i-am tăiat în cubulețe și i-am păstrat în apă rece, ca să preîntâmpin oxidarea.


5. Am ras unul dintre morcovi pe răzătoarea mare și am tocat mărunt ceapa rămasă. Ceilalți 2 morcovi, pătrunjelul, păstârnacul, țelina și apio le-am tocat cubulețe.


6. Când carnea a fost bine gătită, am scos-o din oală cu o spumieră, am scurs-o bine de lichid și am lăsat-o pe un platou, să se răcească. Am scos ceapa tăiată sferturi din supă, la fel și foaia de dafin. Cei care sunt deranjați și de boabele de piper, pot strecura zeama prin sită, apoi să o pună la loc în oală.
7. Cât s-a răcorit carnea, am încins o tigaie largă și adâncă pe foc mediu-iute și am adăugat uleiul. Imediat, am adăugat în tigaie morcovul ras și ceapa tocată. Am presărat un praf de sare, am redus focul la mic și am călit legumele până s-au înmuiat (7-8 minute). Am oprit focul, am tras tigaia deoparte și le-am lăsat să se răcească.


8. Am dezosat carnea și am porționat-o în bucăți cât să încapă în lingură iar oasele le-am eliminat. Am pus carnea la loc în oală și am gustat supa. În această fază, am asezonat zeama cu sare după gust, pentru că urma să adaug legumele, care am dorit să fiarbă într-un lichid asezonat, să aibă gust.


9. Am readus lichidul la fierbere și am adăugat rădăcinoasele tăiate cubulețe. Imediat, am adăugat în oală tot conținutul tigăii – ceapa și morcovul ras, călite – iar la final am pus un polonic de zeamă (din oală) în tigaie, am amestecat rapid și am turnat lichidul înapoi în oală.


10. Am scurs cartofii de apa în care i-am păstrat și i-am adăugat în oală. Din acest moment, am mai fiert totul timp de 20 minute, până când morcovii cubulețe și cartofii au fost bine gătiți.


11. Între timp, am clocotit separat borșul, apoi l-am adăugat în oală. Dacă știți că nu vă place prea acru, adăugați doar jumătate din cantitatea de borș, gustați și, eventual, mai adăugați ulterior. Dați în două-trei clocote, până dispare orice urmă de spumă care ar putea să se formeze la suprafață.


12. Am adăugat ceapa verde, tocată rondele, și am mai fiert totul 3-4 minute, apoi leușteanul tocat mărunt și am oprit focul. Am gustat și am potrivit din nou gustul de sărat. Am adăugat și piper negru măcinat.


Am servit borșul de miel cu cartofi și leuștean cu pâine integrală, ardei iute și cu multă plăcere.

