Ce este osmoza inversă și cum influențează calitatea apei

Ce este osmoza inversă și cum influențează calitatea apei

Află din articolul următor ce este un filtru cu osmoză inversă și când este util, dar și ce alte sisteme de filtrare poți alege.

Sistemele de filtrare a apei te scapă de multe griji. Dintre sistemele de filtrare disponibile pe piață, sistemele cu osmoză inversă sunt cele mai complexe. Dar sunt aceastea recomandate pentru orice locuință? Află când este utilă osmoza inversă, dar și ce alte sisteme de filtrare ai la dispoziție.

Ce este osmoza inversă

Așa cum sugerează și denumirea, osmoza inversă reprezintă procesul invers al osmozei. Prin urmare, ca să înțelegem ce înseamnă această noțiune, trebuie să clarificăm ce reprezintă, mai exact, osmoza.

Osmoza

Denumirea de osmoză provine din limba greacă și înseamnă „a împinge”. Osmoza este un proces biofizic care presupune transportul moleculelor de apă printr-o membrană semipermeabilă, dintr-un compartiment cu o concentrație mică de solut într-unul cu o concentrație mai mare, pentru a echilibra concentrația de solut din ambele părți ale membranei (1).

Cum are loc acest proces? Presiunea osmotică ridicată împiedică trecerea apei prin membrana semipermeabilă și este influențată de cantitatea de soluții dizolvate. În compartimentul unde soluțiile sunt în concentrație mai mare, iar apa este mai puțină, presiunea osmotică este de asemenea mai mare. Aceasta atrage apa către acest compartiment, determinând astfel egalizarea concentrațiilor de soluții între cele două compartimente. (1)

Osmoza inversă

Acum că am înțeles ce este osmoza, putem aborda conceptul de osmoză inversă. Denumirea indică faptul că procesul este invers față de osmoza obișnuită. În osmoza inversă, apa se deplasează dintr-un compartiment cu o concentrație mai mare de solut (și deci o presiune osmotică mai mare) spre unul cu o concentrație mai mică de solut (și o presiune osmotică mai mică). Pentru că, în mod natural, apa tinde să migreze în direcția opusă pentru a echilibra concentrațiile, este necesară aplicarea unei presiuni externe care să depășească presiunea osmotică a soluției mai concentrate (1,2).

În termeni mai simpli, un sistem de osmoză inversă presupune un proces complex de purificare a apei, care îndepărtează:

  • particulele insolubile (nisip, rugină, argilă);
  • agenții patogeni (microorganisme - virusuri, bacterii, paraziți);
  • alți contaminanți (cum ar fi microplasticul, nitrați, nitrați, substanțe organice, metale grele sau pesticide).

De asemenea, acest aparat îndepărtează reziduuri de clor, ceea ce duce, implicit, la eliminarea mirosului și gustului neplăcut.

Pe lângă acestea, osmoza inversă elimină sărurile de calciu și magneziu, substanțe care cresc duritatea apei și care sunt responsabile de depunerile calcaroase din interiorul aparatelor de cafea sau alte electrocasnice.

Ce este important să știi despre filtrele de apă cu osmoză inversă

În urma procesului de filtrare prin osmoză inversă, în funcție de preferințele consumatorului se pot îndepărta o mare parte din bioelementele din apă. Deși în urma acestui proces apa este bună de consum, opțional se poate adăuga un filtru de remineralizare a apei.

Vrei să scapi de grija apei? Află ce soluții moderne oferă La Fântâna și ce face - si ce nu- un filtru de apa La Fantana.

Cum funcționează și din ce este alcătuit un filtru cu osmoză inversă

De-a lungul timpului, pompa de osmoză inversă a fost folosită, în special, în scop industrial sau în laboratoare (2). Osmoza inversă industrială poate fi utilizată în numeroase domenii în care este necesară o calitate superioară a apei - spre exemplu, în industria farmaceutică și cosmetică, în spălătoriile de mașini sau în horticultură.

Un sistem de filtrare cu osmoză inversă este alcătuit din mai multe componente, care asigură purificarea apei:

1. Prefiltrare

În primă fază, apa trece printr-un filtru convențional, cum ar fi cel de sediment, care reține suspensii solide (precum nisip) și alte impurități. În acest mod, membrana de osmoză inversă va fi protejată (4).

2. Aplicarea presiunii externe

O stație de osmoză inversă este prevăzută și cu o pompă de presiune. Datorită acesteia, apa are presiunea necesară pentru a putea traversa membrana osmotică (4).

3. Filtrare prin membrana osmotică (membrană de osmoză inversă)

Membrana de osmoză inversă are, în general, o grosime de 0,05 mm și este semipermeabilă. Aceasta are o structură densă, fiind prevăzută cu pori de dimensiuni foarte mici, care asigură separarea propriu-zisă a moleculelor de apă de restul substanțelor dizolvate. Aceasta poate reține până la 99% dintre substanțele dizolvate, în timp ce permite trecerea apei. (2).

4. Filtrare pentru remineralizare

Această etapă asigură restabilirea compoziției minerale a apei. Totuși, filtrul pentru remineralizare este unul opțional, apa rezultată după osmoză fiind deja bună pentru consum.

 

Când este util un sistem cu osmoză inversă

În ce situații este indicată instalarea unui sistem de filtrare a apei cu osmoză inversă în propria locuință? Acesta este util atunci când îți dorești să elimini din apa de rețea anumite componente, chiar dacă unele sunt în limite admise. Mai mult decât atât, odată cu celelalte elemente din apă se elimină și colorul. În acest fel, apa rezultată în urma procesului de filtrare prin osmoză inversă este potrivită nu doar pentru băut ci și la gătit sau chiar pentru spălarea legumelor și a fructelor.

De asemenea, osmoza inversă reprezintă o soluție pentru a obține apă potabilă în zonele în care singurele surse de apă sunt cele marine sau alte ape cu un grad de mineralizare ridicat (2).

Alte tipuri de filtre pentru apa potabilă

Câteva dintre sistemele de filtrare a apei pe care le poți instala în locuință sunt:

  • Filtrul de sediment: acesta filtrează mecanic apa de rețea și reține impurități precum nisip, rugină, argilă și alte particule solide care se regăsesc în aceasta. Varietatea impurităților reținute diferă în funcție de dimensiunea porilor de la nivelul filtrelor. Ultrafiltrele, ai căror pori au dimensiuni 0,2-0,45 microni, elimină inclusiv bacterii și virusuri.
  • Filtrul de cărbune activ: Cărbunele activ are proprietăți adsorbante, ceea ce înseamnă că acumulează din apă substanțe precum clor, compuși organici volatili, fier și mangan, reducând gustul și mirosul neplăcut al acesteia. Acest filtru este utilizat în combinație cu filtrul de sediment, deoarece particulele solide trebuie îndepărtate înainte ca apa să ajungă în filtrul de cărbune activ.

    Acest tip de filtru îl găsești și în portofoliul nostru de produse. La Fântâna îți pune la dispoziție filtrul de apă Sistemath Duon care se montează sub chiuvetă și se conectează direct la robinetul de apă rece. Avantajul oferit este că apa filtrată prin acest sistem își păstrează conținutul nativ de minerale și gustul natural. În plus, te ajută să reduci substanțial consumul de plastic. Descoperă mai multe detalii aici: Filtre apa potabila SISTEMATH DUON.
  • Filtrul anti-scale: Este o alternativă la filtrul de dedurizare. Spre deosebire de un filtru de dedurizare care scade duritatea apei, filtrul anti-scale previne depunerile pe instalații, fără a-i modifica duritatea. Acesta conține polifosfați care transformă carbonații de calciu și de magneziu într-o substanță solubilă, care nu se depune cu ușurință pe țevi. Filtrul anti-scale este potrivit pentru aparatele de cafea, deoarece păstrarea acestor minerale în apă ajută la potențarea gustului autentic de cafea.

Alegând La Fantana, un partener de încredere și cu o vastă experiență, te vei bucura de soluții durabile și eficiente pentru filtrarea sau tratarea apei. Echipa noastră tehnică specializată se ocupă de instalarea și întreținerea regulată a aparatelor, asigurându-ți acces constant la apă de cea mai înaltă calitate, fără nicio preocupare din partea ta.


Sistemath
Diamond

Vezi produs >

Sistemath
Luxium

Vezi produs >

Sistemath
Carbopurity

Vezi produs >

Sistemath
HomeBox

Vezi produs >

Sistemath
Nano

Vezi produs >

Sistemath
Duon

Vezi produs >

Sistemath
Trion

Vezi produs >

Sistemath
Hidrateq

Vezi produs >

Sistemath
Averio

Vezi produs >

Sistemath
Averio Small

Vezi produs >


Întrebări comune

Descoperă mai jos câteva răspunsuri la cele mai comune întrebări despre sistemele de filtrat apa cu osmoză inversă.

1. Are osmoza inversă dezavantaje?

Sunt câteva aspecte de care trebuie să ții cont când alegi un astfel de produs: ai nevoie de un spațiu dedicat și trebuie să ții cont că elimină o mare parte din minerale aflate în apă (lucru ce poate duce la o percepție diferită asupra “gusului” pe care îl are apa). Din acest motiv, în oferta noastră pentru sisteme de filtrare apă cu osmoză inversă avem prevazut un filtru de remineralizare.

2. Ce este necesar pentru întreținerea unui sistem de filtrare apă potabilă cu osmoză inversă?

În general, în funcție de modelul de purificator de apă ales, cartușele de filtrare sunt componentele care necesită înlocuire cel mai des din cauza concentrației mari de calciu și magneziu din apă, a clorului în exces sau a impurităților vizibile, cum ar fi nisipul și rugina.

Însă, dacă alegi un sistem de filtrare prin osmoza inversă din catalogul La Fântâna, echipa noastră tehnică îți asigură, pe lângă instalare, și mentenanța periodică necesară, astfel că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la diverse rezerve de filtre pentru osmoza inversă.

3. Care sunt riscurile asociate cu utilizarea unui sistem de filtrare cu osmoză inversă în locuințe cu țevi vechi?

În principiu, prezența particulelor și sedimentelor în țevile vechi poate să scadă eficiența sistemului de filtrare, apărând astfel nevoia de înlocuire mai frecventă a filtrelor. De aceea, instalarea echipamentelor cu osmoză inversă La Fântâna se face doar cu filtru de sediment care filtrează mecanic apa de rețea și reține impurități precum nisip, rugină, argilă și alte particule solide care se regăsesc în țevile vechi.

4. Când este indicat să folosesc un filtru de apă cu osmoză inversă cu pompă?

Având în vedere că un filtru de osmoză inversă cu pompă este un sistem de purificare a apei care utilizează o pompă suplimentară pentru a crește presiunea apei de alimentare care intră în unitatea de osmoză inversă, poți să folosești un astfel de filtru atunci când presiunea apei este una scăzută. Astfel, obții o creștere a eficienței și a performanței sistemului de osmoză inversă.

Prin urmare, osmoza inversă este o metodă de filtrare foarte eficientă. Ia totuși în considerare toate tipurile de sisteme de filtrare, pentru a decide care este cea mai potrivită soluție pentru tine. Cu ajutorul lor, te vei bucura împreună cu familia de o apă de rețea de calitate, fără a te expune unor riscuri pentru sănătate.

Surse foto: Shutterstock.com, LaFantana.ro

Referințe:

1. Lopez, Michael J, and Carrie A Hall. “Physiology, Osmosis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 13 Mar. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557609/. Accessed 3 July 2023.
2. World Health Organization. Sustainable Development and Healthy Environments Cluster. (‎2005)‎. Nutrients in drinking water. World Health Organization.
3. Isha Shrimanker, and Sandeep Bhattarai. “Electrolytes.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 23 Apr. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541123/. Accessed 3 July 2023.
4. M, Garud R, et al. “A Short Review on Process and Applications of Reverse Osmosis.” ResearchGate, 2011, www.researchgate.net/publication/236002547_A_Short_Review_on_Process_and_Applications_of_Reverse_Osmosis. Accessed 3 July 2023.