Ce este PH-ul apei și ce este important să știi
Află ce este PH-ul apei și de ce este important
În mod sigur ai auzit vorbindu-se despre nivelul pH al apei ca fiind un indicator important al calității, dar din moment ce ai ajuns la acest articol, probabil nu ești pe deplin lămurit cu privire la semnificația acestuia. Așa că:
Care este pH-ul normal al apei?
Pe scurt, pH vine de la ”potențialul de Hidrogen” și exprimă aciditatea sau bazicitatea unei substanțe pe o scară de la 0 la 14. Așadar, ph-ul ideal și bun pentru sănătate s-ar situa la 7, valoarea complet neutră. Cu cât ph-ul este mai mic de 7, cu atât va avea apa un caracter mai acid. În sens invers, cu cât ph-ul este mai ridicat, cu atât apa este mai bazică (sau alcalină). În valori aproximative, apele neutre se încadrează undeva între ph 6,8 și 7,2.
Ce ar mai trebui menționat este că această scară este una care se desfășoară logaritmic și nu linear. Astfel, un Ph de 9 ar fi de 10 ori mai alcalinic de unul de 8. Iar un ph de 10 de 100 de ori mai alcalinic decât același ph de 8 și așa mai departe.
Apa carbogazoasă și apa plată
Apele minerale carbogazoase, de exemplu, au un caracter acid. Dioxidul de carbon se ”dizolvă”, se formează acidul carbonic în apă și șa ajunge să aibă un pH scăzut. Asta nu înseamnă că ar avea vreun efect nociv asupra sănătății noastre. După ce o bem, apa intră în intestinul subțire și își pierde dioxidul de carbon - și caracterul acid, odată cu el -devenind în final apă alcalină cu un ph între 7 și 8,5. Așa cum este, ați ghicit, apa plată !
Dimpotrivă, apa minerală carbogazoasă poate avea și efecte benefice pentru organismul nostru. Ne poate ajuta stimularea secreției și motilității gastrice, la creșterea diurezei și ne ajută să eliminăm surplusul de minerale și aciduri din corp. Ba chiar este recomandată apa carbogazoasă înainte de a mânca pentru a stimula apetitul și digestia, în timp ce între mese este indicată o apă plată cu un ph neutru.
Ce trebuie să reții este că atâta timp cât apa consumată are un pH cuprins între 5,0 ș 8,5, aceasta nu va avea efecte negative asupra sănătății tale!
Ph-ul corpului nostru
Organismul nostru funcționează în așa fel încât să mențină pH-ul sângelui la nivelul optim de 7.35. Cu cât este mai scăzut, cu atât crește riscul îmbolnăvirii. Pentru a menține sângele alcalin și să ca să poată neutraliza acizii din sânge, corpul extrage mineralele stocate în oase și în organele noastre. Așadar, aciditatea din sânge, mai ales dacă este menținută pe un termen prea lung, ne afectează sănătatea și duce la îmbătrânirea și slăbirea organelor.
Dacă scade sub 7.0, atunci poți intra în comă sau chiar deceda. Deși pare o diferență nesemnificativă, nu trebuie să uităm că este o scară logaritmică și că acest 0.35% înseamnă o aciditate de patru ori mai mare.
Ce ph ar trebui să aibă apa potabilă?
Normativele din România indică un pH al apei porabile între 6.5 și 8.5., deși ideal ar fi o valoarea cât mai apropiată de cel al sângelui (7.35). Cu adevărat neplăcut devine când pH-ul apei scade sub 5.6, devenind multe prea acidă și provocând modificări ireversibile la nivelul epiteliilor. Iar dacă depășește 11, atunci înseamnă că apa este mult prea alcalină și afectează ochii, pielea și mucoasele, iritându-le.
Dacă sunteți curioși ce fel de subtanțe găsim în fiecare dintre cele două extreme, acidul de baterie are un ph de 0.0, în timp ce înălbitorii au o alcalinitate maximă de 14. De asemenea, e bine de știut că pentru apa de uz extern (spălat pe mâini, față și restul corpului) se recomandă un pH ușor acid, între 4.6 și 6.2, la același nivel cu pH-ul propriei noastre pieli.
Mare atenție, în același timp, în privința apei distilate ori demineralizate. Deși are un pH între limite normale de 6.0 și 7.5, aceasta are în fapt un efect foarte coroziv și nu trebuie, în niciun caz, băută!
Ne menținem sănătoși dacă ne menținem și nivelul pH-ului din organism
PH-ul propriului nostru corp poate fi măsurat și reglat prin stilul de viață pe care îl ducem. De pildă, o dietă sănătoasă, alcalină va duce pH-ul la un nivel mai ridicat și sănătos – în timp ce consumul de alcool sau de mâncăruri nesănătoase va acționa în sensul opus, scăzând pH-ul din organism.
Așadar, o dietă sănătoasă ar include o cantitate mai mare de fructe și legume, regula fiind că alimentele cresc alcalinitatea organismului. O excepție notabilă este lămâia, care, deși are un pH foarte acid, de 2.4, după ce este asimilată produce o alcalinizare cu un pH de 7-9. Deși lămâia și alte fructe conțin o componentă acidă semnificativă, așa cum este acidul citric, organismul nostru o neutralizează și beneficiază astfel de mineralele alcaline.
Pe de cealaltă parte, alimentele acidifiante care au un pH scăzut sunt mâncărurile preparate, rafinate industrial, încălzite sau conservate. Acestea nu sunt nesănătoase în sine și nu trebuie toate evitate, căci găsim aici o diversitate de alimente. Printre ele se numără alcoolul, băuturile acidulate, energizantele, ciocolata, însă și produsele lactate, ouăle, carnea sau nucile.
Consecințele acidității crescute a organismului sunt diverse – și nefaste. De la tulburări hormonale la lipsa de energie, acumularea excesivă în greutate și până chiar la dezvoltarea tumorilor, în funcție de fiecare caz în parte, aciditatea crescută în organism ne face rău și trebuie evitată!