
Ce înseamnă „apă pură” și cum evaluezi o apă bună de băut?
La Fântâna și-a construit businessul și reputația prin servicii de apă în sistem water cooler și purificator – lucruri imposibile fără cunoașterea și înțelegerea profundă a apei.
Deschidem cu acest articol o serie de materiale informative legate de apa de băut. Apa, cel mai important catalizator al vieții, pare, pentru cei mai mulți dintre noi, ceva banal și normal: „simplu ca apa”. În zilele noastre, în era economiei de consum, a exploatării intensive a solului și a poluării, nu e deloc așa. Pentru a putea aduce aceste informații la îndemâna publicului am apelat la experiența „profei de apă”, biochimista Silvia Enculescu.
„Apa pură” nu este ceea ce crezi
Din punct de vedere fizico-chimic, „apa pură” nu există în mod natural. Apă pură există din perspectivă științifică, se obține la capătul unor procese fizico-chimice, doar in laboratoare - și este folosită numai pentru prepararea reactivilor și a mediilor de cultură. Din punct de vedere legal, acest tip de apă este interzis consumului uman.
La fel de important, ce se află în apa de băut nu se cheamă impurități, ci „compoziție chimică”, stabilită prin cei 45 de parametri fizico-chimici impuși de lege. Aceștia, pentru ca apa să fie potabilă, trebuie să se încadreze în anumite valori, stabilite prin reglementări.
Apa are în mod natural acești compuși. În funcție de valorile pe care le ating în apă, raportat la valorile admise legal, se stabilește dacă o apă este potabilă - adică bună de băut și sigură pentru organism - sau nu.