Cum alegi cel mai bun filtru de apă potrivit  nevoii tale

Cum alegi cel mai bun filtru de apă potrivit nevoii tale

Apa face parte din viața ta în nenumărate moduri. Însă, oare apa pe care o bei se ridică întotdeauna la nivelul nevoilor organismului tău? Citește mai departe și află ce tipuri de filtre de apă există, ce beneficii aduce utilizarea unui sistem de filtrare, dar și cum să alegi filtrul de apă potrivit.

  • Tipuri de filtre de apă
  • Avantajele utilizării unui purificator de apă
  • Diferențele dintre filtrele de apă și watercoolerele cu filtre apă
  • Cele mai bune sisteme de filtrare a apei din oferta La Fântâna, în funcție de preferințele și nevoile fiecăruia
  • Cum să alegi cel mai bun filtru de apă potabilă pentru nevoia biroului tau
  • Cum se instalează un filtru de apă potabilă

Tipuri de filtre de apă

Alegerea unui filtru de apă potrivit influențează confortul și starea ta de bine. În prezent, există pe piață o gamă largă de filtre de apă, fiecare cu mecanismul său specific de purificare, astfel încât să poată răspunde nevoilor variate ale consumatorilor.

Filtre de sediment

Aceste filtre sunt proiectate să capteze particulele mari, precum nisipul, rugina, sedimentele grosiere, protejând filtrele secundare. Ele sunt, deci, o primă linie de apărare în sistemele de filtrare și sunt esențiale pentru prelungirea duratei de viață a filtrelor ulterioare. Cum funcționează? Filtrul de sediment are în interiorul lui multe straturi care, mecanic, rețin în porii lor impuritățile din apă, adică nisip, rugină, argilă, mâl.

Filtre cu cărbune activ

După ce au fost eliminate impuritățile grosiere prin filtrul de sediment, următorul filtru este filtrul de cărbune activ, care are proprietăți adsorbante speciale. Cum funcționează? Prin structura sa, cărbunele activ are proprietatea de a reține, a fixa în interiorul lui substanțe organice volatile, clor, pesticide sau solvenți.

Filtre post carbon

Dacă filtrul de sediment elimină impuritățile grosiere (1-5 microni) filtru de apă post carbon elimină alte impurități de până la 0,2 microni. Prin natura sa poroasă, cărbunele activ reține particulele și ajută la eliminarea gusturilor și a mirosurilor neplăcute, îmbunătățind caracteristicile organoleptice ale apei.

Ultrafiltrarea

Sistemele UF utilizează membrane fine pentru a reține particule și microorganisme, oferind o apă curată și sigură pentru consum. Avantajul principal al ultrafiltrării este capacitatea de a elimina patogeni fără a folosi chimicale, ceea ce o face o opțiune atractivă pentru persoanele care doresc să minimizeze utilizarea substanțelor chimice în procesul de purificare. Sistemele UF necesită o presiune relativ scăzută pentru funcționare.

Pe lângă aceste patru tipuri de filtre există și alte categorii, dar care au scopuri diferite, de exemplul filtrul de dedurizare, filtrul cu schimb de ioni și filtrul de osmoza inversă.

Înainte de a lua o decizie, este recomandat să verifici calitatea apei prin teste fizico-chimice și microbiologice. Acest pas va ajuta la identificarea tipului de filtru care corespunde cel mai bine nevoilor tale, luând în considerare spectrul de poluanți specifici zonei. De exemplu, în zonele unde apa are un conținut ridicat de clor, un filtru cu carbon activ poate fi suficient, în timp ce, în regiunile cu probleme de contaminare cu metale grele, un filtru de apă cu osmoză inversă devine o opțiune mai bună.

Avantajele utilizării unui purificator de apă

Apa este esențială pentru fiecare dintre noi, iar calitatea acesteia ne afectează în mod direct sănătatea și starea de bine. Utilizarea unui purificator de apă aduce multiple beneficii, atât pentru sănătatea personală, cât și pentru mediul înconjurător. Iată cum un sistem de filtrare a apei poate face diferența în viața de zi cu zi și, la scară mai largă, în comunitate:

  • îmbunătățirea calității apei - principalul avantaj al utilizării unui filtru de apă este accesul constant la apă curată și sănătoasă. Sistemele de purificare elimină contaminanții nocivi, precum clor, plumb, pesticide și bacterii, care pot afecta sănătatea. Apa purificată are un gust mai bun și este lipsită de mirosuri neplăcute, ceea ce poate încuraja un consum mai crescut de apă;
  • sustenabilitate - prin optarea pentru sisteme de purificare în locul apei îmbuteliate, poți contribui la reducerea deșeurilor din plastic, care reprezintă o problemă majoră de mediu. Atunci când utilizezi purificatoare pentru apă, ajuți la diminuarea consumului de pet-uri și, implicit, scade impactul negativ al acestora asupra mediului înconjurător;
  • eficiență economică - pe termen lung, investiția într-un purificator de apă se dovedește a fi eficientă din punct de vedere economic. Comparativ cu costul apei îmbuteliate, utilizarea unui sistem de purificare poate însemna economii semnificative, întrucât nu mai este necesară achiziția repetată a apei îmbuteliate;
  • echilibrul pH-ului apei - anumite filtre de apă sunt capabile să ajusteze pH-ul apei, astfel încât apa consumată este ușor alcalină, ceea ce poate avea beneficii pentru sănătate.

Avantajele utilizării unui sistem de filtrare a apei sunt multiple, de la îmbunătățirea confortului, până la aplicarea unor practici sustenabile și responsabile din punct de vedere ecologic.

Diferențele dintre filtrele de apă și watercoolerele cu filtre apă

Atunci când vorbim despre soluțiile de îmbunătățire a calității apei, este important să evidențiem diferențele cheie dintre filtrele de apă și watercoolerele de apă cu filtre. Ambele opțiuni oferă beneficii unice, iar alegerea corectă depinde de nevoile specifice ale consumatorilor.

Filtrele de apă

Filtrele de apă sunt dispozitive concepute pentru eliminarea contaminanților, în funcție de tipul filtrului utilizat. Filtrele pot varia de la modele simple, care se atașează direct la robinet, la sisteme complexe de filtrare instalate la punctul de intrare a apei în clădire. Principalele caracteristici ale filtrelor de apă includ:

  • purificare specifică - fiecare tip de filtru este specializat în eliminarea anumitor tipuri de contaminanți (sedimente, clor, metale grele, bacterii etc.);
  • perfect adaptate pentru a fi folosite ca filtru de apă de la chiuvetă. Acestea îți permit să ai acces rapid și ușor la apă filtrată direct din confortul casei tale.

Watercoolerele cu filtre apă

Watercoolerele cu filtre apă, pe de altă parte, sunt dispozitive care furnizează apă rece sau caldă și, în unele cazuri, apă la temperatura camerei sau chiar carbonatată. Acestea pot fi conectate direct la sursa de apă, având încorporate sisteme de filtrare. Caracteristicile principale ale watercoolerelor cu filtre apă includ:

  • accesibilitate - oferă acces ușor la apă rece sau caldă, fiind ideale pentru consum rapid;
  • versatilitate - există modele cu diverse mărimi și forme, au diverse funcții.
  • costuri de operare - pot include costul igienizării periodice, schimbul de filtre.

Pentru spațiile de birouri, alegerea dintre un filtru de apă și un watercoolerele cu filtre apă poate depinde de mai mulți factori, precum volumul de apă necesar zilnic, calitatea apei locale și preferințele personale ale angajaților pentru temperatura apei. În timp ce un filtru de apă oferă o soluție personalizată pentru îmbunătățirea calității apei provenite din sistemul public, un watercooler poate fi soluția ideală pentru accesul rapid și ușor la apă rece sau caldă.

Cele mai bune sisteme de filtrare a apei din oferta La Fântâna, în funcție de preferințele și nevoile fiecăruia

Alegerea celui mai bun sistem de filtrare a apei implică o înțelegere clară a nevoilor specifice (precum volumul de consum), dar și a calității apei care ajunge în filtru. Un sistem eficient de filtrare poate contribui semnificativ la menținerea sănătății, oferind, în același timp, o soluție sustenabilă și economică pe termen lung. Am pregătit în continuare câteva modele de filtre de apă din care te poți inspira pentru a face alegerea potrivită nevoilor tale.

Bluglass Hot 30 Fizz

Acest tip de watercooler se racordează la rețeaua de apă potabilă din clădire și oferă instantaneu apă plată sau carbogazificată, filtrată printr-o secvență de 3 filtre (filtrul de sediment, filtrul cu cărbune activ - carbon block, ultrafiltrul). Acestea oferă o calitate excelentă a apei, cu costuri de întreținere moderate. Bluglass Hot 30 Fizz are un design compact care nu ocupă mult spațiu. Este realizat din oțel inoxidabil rezistent și din sticlă călită. Cele două materiale (oțel, sticlă) contribuie la un design elegant.

Sistemath Zenon Small

Un model potrivit pentru spații mici, în care necesarul de apă nu este foarte mare, este modelul Sistemath Zenon Small. Avantajul acestui sistem de filtrare a apei este reprezentat de dimensiunile reduse, care permit amplasarea facilă, pe o masă sau un blat. Oferă apă plată rece, fierbinte sau la temperatura camerei, dacă este dezactivată funcția de încălzire, în prealabil.

Sistemath Business

Pe de altă parte, pentru situațiile în care consumul de apă potabilă este unul ridicat, este necesar să apelezi la un sistem de purificare a apei care să facă față unui volum mare de apă, așa cum este, de exemplu, watercoolerul Sistemath Business. Grație rezervoarelor cu o capacitate de 22 litri, şi la fel ca celelalte două produse, şi Sistemath Business poate fi asigurat un flux continuu de apă, pe parcursul zilei.

Disclaimer: La Fantana oferă produse de calitate și sisteme performante de filtrare, clasamentul din acest articol fiind unul realizat de echipa La Fantana pe baza datelor interne despre produse și preferințe de consum.

Cum să alegi cel mai bun filtru de apă potabilă pentru birou, ținând cont de nevoile angajaților tăi

În timp ce, pentru consumul apei de acasă, poate fi util un filtru pentru apa de la robinet, alegerea unui filtru de apă potabilă adecvat pentru mediul de lucru necesită evaluarea unei serii de factori care pot influența eficiența și practicitatea sistemului. Iată câțiva pași care te pot ghida în procesul de selecție:

  • evaluarea calității apei curente - primul pas în alegerea unui filtru de apă profesional este să înțelegi ce tip de impurități trebuie să elimini;
  • stabilirea volumului de apă necesar - evaluează necesarul zilnic de apă potabilă la birou, pentru a alege un dispozitiv cu o capacitate adecvată. Un sistem subdimensionat poate fi ineficient, în timp ce unul supradimensionat poate duce la costuri inutile de achiziție și întreținere;
  • aspecte legate de spațiu și instalare - înainte de achiziție, analizează spațiul disponibil pentru instalarea sistemului de filtrare. Asigură-te că dimensiunea și tipul filtrului sunt compatibile cu spațiul și infrastructura disponibilă. Dacă nu ești sigur cu privire la alegerea potrivită, un consultant specializat îți poate veni în ajutor;
  • compararea tehnologiilor de filtrare - compară tipurile de filtre profesionale pentru apa potabilă, pe baza analizei calității apei și a nevoilor specifice ale angajaților tăi. De exemplu, filtrele cu cărbune activ sunt excelente pentru îmbunătățirea gustului și a mirosului apei, în timp ce sistemele cu osmoză inversă oferă o soluție completă pentru eliminarea unei game largi de contaminanți.

În cazul în care ai întrebări sau ești indecis, DISCUTĂ CU UN SPECIALIST din domeniu. Experții pot oferi recomandări personalizate bazate pe analiza apei și necesitățile specifice ale biroului tău, astfel încât să iei cea mai informată decizie.

Cum se instalează un filtru de apă potabilă

Instalarea unui sistem de filtrare a apei într-un spațiu de lucru este un proces complex, care necesită atenție la detalii și cunoștințe tehnice, pentru a asigura eficiența maximă a echipamentului, precum și respectarea standardelor de siguranță. Așadar, etapele instalării includ:

  • evaluarea inițială - specialiștii în sisteme de filtrare efectuează o evaluare a spațiului și a infrastructurii existente, pentru a identifica locul cel mai potrivit pentru instalarea sistemului;
  • planul de instalare - pe baza evaluării, personalul specializat elaborează un plan detaliat de instalare, care ține cont de nevoile personalului, volumul estimat de apă consumată și spațiul disponibil pentru echipamente;
  • instalarea și configurarea sistemului - echipa de instalare montează sistemul de filtrare, făcând toate legăturile necesare la sistemul de alimentare cu apă. Această etapă se desfășoară cu minimă întrerupere a activității de birou și respectă toate normele de siguranță și sănătate în muncă;
  • verificarea funcționării - după finalizarea instalării, sistemul este testat pentru a verifica dacă funcționează în parametri optimi;
  • instruirea personalului - angajații sunt instruiți cu privire la utilizarea corectă a sistemului de filtrare, precum și despre procedurile de întreținere de bază. Se oferă, astfel, toate informațiile necesare pentru a asigura utilizarea corectă și sigură a instalației de filtrare pentru apa potabilă.

Pentru o instalare lipsită de probleme a sistemului tău de filtrare a apei, solicită detalii despre SERVICIILE DE INSTALARE. Echipa noastră de specialiști este pregătită să-ți ofere soluții personalizate, care să corespundă nevoilor tale și ale echipei tale.

Surse de informare

https://www.who.int/publications/i/item/9789241549950

https://www.epa.gov/ground-water-and-drinking-water/home-drinking-water-filtration-fact-sheet

https://www.epa.gov/wqs-tech/water-quality-standards-handbook

Surse foto: La Fântâna, Shutterstock, Shutterstock.