Dincolo de rețeaua publică: Cum să-ți asiguri apă curată din foraje

Dincolo de rețeaua publică: Cum să-ți asiguri apă curată din foraje



Visul de a locui la casă, departe de agitația orașului, în mijlocul naturii, este unul care atrage tot mai mulți oameni. Libertatea de a te bucura de propria grădină, aerul curat și liniștea sunt doar câteva dintre avantajele unei astfel de vieți. Însă, atunci când vine vorba de sursa apei, lucrurile nu mai sunt la fel.

Dacă majoritatea dintre noi ne-am obișnuit cu viața la oraș și confortul rețelei publice de apă, cei care aleg să locuiască la casă, în zone fără rețea publică de apă, se pot confrunta cu necesitatea de a fora un puț, pentru a se bucura de acces la apă. O astfel de soluție, deși pare ideală la început, vine cu anumite provocări și responsabilități.

În continuare, vom trece în revistă atât principalele probleme asociate calității apei din foraje, cât și ce soluții există, pentru a avea o apă sigură și potabilă pentru întreaga familie.

Realitatea apei din foraje

Alimentarea cu apă din foraje este mai complexă decât te-ai aștepta și ceva mai diferită decât îți imaginezi. Ea poate conține atât substanțe naturale, cât și provenite din activitatea umană (de exemplu, cea agricolă).

Printre problemele comune ale puțurilor de apă se numără:

  • Contaminarea cu nitriți, din îngrășăminte agricole sau din ape uzate, conform unui studiu publicat în Open Journal of Modern Hydrology în 2024;
  • Pesticide, provenite din agricultură, așa cum arată o cercetare apărută în SN Applied Sciences în 2020.

Astfel de elemente ajung în pânza freatică prin infiltrare și afectează calitatea apei din puțul forat.

Problemele asociate forajelor

Forajele se pot confrunta cu probleme frecvente, de la contaminarea microbiologică sau chimică, la duritatea apei, prezența sedimentelor etc. Despre toate acestea vom discuta mai jos.

Contaminare microbiologică

Contaminarea microbiologică a apei reprezintă o problemă deosebită, deoarece poate duce la îmbolnăvire. Chiar și atunci când apa provine dintr-un strat acvifer profund, există modalități prin care microorganismele o pot contamina, potrivit unui studiu apărut în Advances in Microbiology în 2021.

O cauză frecventă poate fi defectarea sau întreținerea neadecvată a forajului. Fisurile tuburilor, lipsa capacului etanș sau alte probleme de acest fel pot permite infiltrarea apei de suprafață, ce poate conține bacterii, virusuri și paraziți.

Contaminare chimică

Anumite substanțe chimice, precum nitriți sau nitrați, pot ajunge în apa de foraj, așa cum arată o lucrare publicată în Science of The Total Environment în 2022. Acestea provin mai ales din deșeurile animale sau de la îngrășămintele sau pesticidele folosite pe terenurile agricole.

De asemenea, dacă în zonă există conducte vechi sau locuiești într-o zonă industrială, pot exista urme de plumb, cadmiu sau mercur în sol, care pot ajunge în apă.

Duritatea apei

Duritatea apei din foraje este determinată de cantitatea de săruri de calciu și magneziu dizolvată în apă, iar datele publicate în Journal of Environment and Earth Science arată că apa de puț poate avea o duritate mai mare decât apa din rețeaua publică.

O concentrație ridicată a acestor minerale poate afecta buna funcționare a instalației sanitare și a aparatelor electrocasnice, crescând riscul de depuneri de calcar.

Prezența sedimentelor

Sedimentele din apa de foraj pot fi cauzate de:

  • Natura solului;
  • Adâncimea forajului;
  • Modul de construire și întreținere a forajului;
  • Modul de funcționare a pompei.

Ca urmare a acestor cauze, se pot depune sedimente de nisip, argilă, mâl și alte particule fine, potrivit unui studiu publicat în Journal of Contaminant Hydrology în 2005. Dacă în cantități mici nu pun probleme, în cazul unor cantități mai mari afectează calitatea apei, pot colmata filtrele și deteriora echipamentele.

Impactul asupra sănătății

Apa contaminată dintr-un foraj de puț poate avea efecte asupra sănătății:

  • Contaminarea cu substanțe nocive - nitriți, nitrați, metale grele, pesticide. Consumul unei apei contaminate poate cauza simptome digestive, agrava bolile cronice și contribui la afecțiuni digestive și alte boli cronice;
  • Fluor în exces - în unele zone, apa de foraj poate avea o cantitate excesivă de fluor. Dacă, în cantități mici, fluorul este benefic pentru dinți, o cantitate prea mare poate afecta sănătatea dentară și osoasă, așa cum arată un studiu apărut în revista științifică Helyon în 2024;
  • Duritatea apei - un conținut prea mare de săruri de calciu și magneziu poate usca pielea și părul.

Impactul asupra instalațiilor

Folosirea de apă de la foraje realizate neconform poate avea și efecte asupra instalațiilor:

  • Coroziunea conductelor, a pompelor sau a altor componente metalice;
  • Depuneri de calcar pe conducte, robinete și alte elemente - pot reduce debitul apei sau chiar bloca conductele;
  • Colmatare - de sedimente sau materii organice. Poate reduce eficiența instalațiilor și contribuie la defecțiuni.

Impactul asupra bugetului

Într-un final, apa contaminată din foraje poate avea și consecințe asupra bugetului:

  • Costuri directe cu tratarea apei, întreținerea echipamentelor și analize periodice ale apei;
  • Costuri indirecte, precum probleme de sănătate și impact asupra mediului (apa contaminată poate afecta ecosisteme și biodiversitatea).

Impactul asupra instalațiilor

Testarea periodică a apei dintr-un foraj de puț este vitală pentru a asigura calitatea și siguranța sa. Chiar dacă apa pare curată și nu are gust sau miros neplăcute, poate fi contaminată cu bacterii, nitriți, metale grele, care pot afecta sănătatea pe termen lung.

Prin testarea regulată a apei poți identifica din timp eventualele probleme și lua măsuri corective potrivite, precum instalarea unui sistem de filtrare și/sau purificare a apei.

Ce presupune testarea apei din foraj?

Este foarte important să apelezi la un laborator acreditat pentru a testa apa. O analiză completă a apei va identifica bacterii, nitriți, nitrați, metale, grele, pesticide și alți compuși chimici. Iată care sunt etapele testării apei de foraj:

  • Colectarea probei de apă - folosește un recipient de recoltare furnizat de laborator și evită contaminarea în timpul colectării;
  • Transportul probei la laborator - este indicat să duci proba de apă cât mai repede după colectare, conform datelor furnizate de laborator;
  • Analiza apei - la laborator, proba va fi analizată pentru parametrii prevăzuți de legislația în vigoare;
  • Interpretarea rezultatelor - datele obținute vor fi comparate cu standardele de siguranță a apei potabile, iar dacă există probleme, personalul specializat va face recomandări de măsuri corective.

Ai nevoi specifice legate de filtrarea și dezinfectarea apei? Solicită ajutorul consultanților noștri pentru sistemul G9 personalizat, construit pentru a răspunde tuturor nevoilor tale.

Soluții pentru o apă curată

Apa din foraje de puțuri poate fi curățată și purificată cu ajutorul mai multor soluții, de la filtrare, la dedurizare, dezinfectare, osmoză inversă. Află mai multe despre fiecare.

Filtrarea

Filtrarea reprezintă un mod de a elimina impuritățile din apă. Iată de câte tipuri este:

  • Filtru de sediment - apa trece printr-un material filtrant poros, realizat dintr-o fibră sau dintr-o membrană. Poate filtra sedimente, resturi organice, rugină;
  • Filtru cu cărbune activ - este folosit pentru a elimina mirosurile, gusturile și culorile (apărute pe fond organic) din apă. Nu poate elimina metalele grele; pentru aceasta este nevoie de un sistem cu osmoză inversă.

Dedurizarea

Dedurizatoarele te ajută să reduci duritatea apei prin eliminarea sărurilor de calciu și magneziu care conferă duritate apei. Iată ce beneficii are dedurizarea:

  • Protejează instalațiile sanitare și electrocasnicele;
  • Îmbunătățește igiena personală - apa cu o duritate mai mică este mai blândă cu pielea și părul, iar hainele sunt mai moi;
  • Te ajută să faci economii de buget;
  • Reduce petele de calcar.

Un dedurizator este esențial dacă locuiești într-o zonă cu un sol bogat în minerale. Un astfel de sistem schimbă ionii de calciu și magneziu cu unii de sodiu. Astfel, crește concentrația de sodiu a apei și se reduc efectele apei dure.

Dezinfectarea

Cele mai folosite modalități de dezinfectare a apei includ clorinarea și sterilizarea UV. Descoperă mai multe despre fiecare:

  • Clorinare - este un proces chimic, prin care se folosește clorul pentru a dezinfecta apa. Astfel, se elimină bacteriile provenite din foraje;
  • Sterilizare UV - spre deosebire de metodele tradiționale, dezinfectarea folosește radiații ultraviolete pentru a neutraliza microorganismele periculoase din apă. Prin expunerea apei la o lumină de aproximativ 254 nm, ADN-ul bacteriilor, virusurilor și protozoarelor este afectat, iar pericolul eliminat.

Vrei să te bucuri de apă curată, sigură de băut, cu o duritate redusă și fără microorganisme? Alege soluția G9 System TANGENT, ce conține filtru de sedimente, dedurizator și lampă UV.

Osmoza inversă

Vrei să afli mai multe despre osmoza inversă? Citește și articolul Ce este osmoza inversa si cum influenteaza calitatea apei.

Soluția completă - Sistemul G9 La Fântâna

Soluțiile G9 La Fântâna de tratare a apei sunt ideale pentru a te bucura de apă curată și sigură din foraje. Iată câteva dintre caracteristicile acestora:

  • Ai control total asupra apei pe care o consumi - sistemul tratează apa extrasă din puț și ți-o oferă la parametrii doriți de tine;
  • Poate fi personalizată și adaptată nevoilor tale - analizăm problema, inclusiv calitatea apei, și stabilim o schemă de tratare a apei pentru a asigura o apă de calitate, conform nevoilor clienților noștri;
  • La Fântâna dispune de o echipă de specialiști, de la manager de proiect, la inginer, tehnician, instalator și biochimist, care se asigură că tot procesul se derulează conform așteptărilor;
  • Beneficiezi de tehnologii de ultimă generație;
  • Asistență permanentă – un agent consultant dedicat. De la primul contact îți oferim un serviciu de a cărui bună funcționare ne ocupăm pe toată perioada contractului;
  • Ai în La Fântâna un partener de încredere și de durată, cu experiență de peste 25 de ani în furnizarea de servicii de hidratare.

Cauți o soluție modernă și eficientă de tratare a apei de foraj? Alege sistemul G9 La Fantana, pentru a te bucura de apă curată și sigură, de fiecare dată.

Deși forajele oferă libertatea unei surse independente de apă, este esențial să conștientizezi importanța unui sistem de filtrare adecvat. Apa poate conține impurități și contaminanți ce pot afecta sănătatea, instalația sanitară și electrocasnicele. Investiția într-o soluție modernă și eficientă, adaptată specificului apei din forajul tău, este o măsură preventivă, pentru a te asigura că apa consumată este curată și sigură pentru întreaga familie.

Sursefoto: Shutterstock, La Fantana 1, La Fantana 2, La Fantana 3.

 

Bibliografie:

  • Assessment of Nitrates and Nitrites in Borehole Water from the Southern and the Northern Region of Côte d’Ivoire (West Africa), https://www.scirp.org/pdf/ojmh_2024032715002823.pdf, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Pesticides in water sources used for human consumption in the semiarid region of Argentina, https://link.springer.com/article/10.1007/s42452-020-2513-x, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Safety of borehole water as an alternative drinking water source, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303938, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Global diagnosis of nitrate pollution in groundwater and review of removal technologies, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969721073095, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Risk Factors Contributing to Microbiological Contamination of Boreholes and Hand Dug Wells Water in the Vina Division, Adamawa, Cameroon, https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=107246, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Assessment of Water Quality Index of Borehole and Well Water in Wukari Town, Taraba State, Nigeria, https://www.researchgate.net/publication/316622896_Assessment_of_water_quality_index_of_borehole_and_well_water_in_Wukari_town_Taraba_State_Nigeria, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Subsurface sediment contamination during borehole drilling with an air-actuated down-hole hammer, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0169772205001142, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Contamination of boreholes water by 76 pesticides molecules in the cotton zone of Kérou, https://www.ajol.info/index.php/ajest/article/view/88671, accesat pe 3 februarie 2025. .
  • The Concentrations of Lead in Shallow Well, Borehole and Package Water Samples in Zaria, Nigeria, https://www.researchgate.net/publication/230735539_The_Concentrations_of_Lead_in_Shallow_Well_Borehole_and_Package_Water_Samples_in_Zaria_Nigeria, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Distribution of arsenic concentrations (µg/L) in borehole water in the dry and wet seasons and SANS limit for safe drinking water, https://www.researchgate.net/figure/Distribution-of-arsenic-concentrations-g-L-in-borehole-water-in-the-dry-and-wet_fig8_309183623, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Arsenic Contamination in Water from Selected Boreholes in Nairobi City County, Kenya, https://ej-chem.org/index.php/ejchem/article/view/50, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Investigation of fluoride concentrations, water quality, and non-carcinogenic health risks of borehole water in bongo district, northern Ghana, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844024035850, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Maximizing the disinfection effectiveness of 254 nm UV-C light with a special design unit: simulation and experimental approaches, https://www.frontiersin.org/journals/food-science-and-technology/articles/10.3389/frfst.2023.1223829/full, accesat pe 3 februarie 2025.
  • Use of 254 nm ultraviolet light for decontamination of fresh produce and wash water, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713519305158, accesat pe 3 februarie 2025.