Regula de aur în vacanța de vară (și nu numai) este hidratarea



Reguli minime de respectat pentru a evita ori trata „diareea călătorului”

Da, știm. E un subiect pe care mulți evită să îl discute pentru că le pare prea jenant sau prea intim. Vă asigur că nu e – statistic, diareea călătorului este o problemă comună, chiar cea mai comună, care afectează mai mult de 60% dintre călători, în special pe cei din țările dezvoltate, care vizitează țările în curs de dezvoltare. Acest lucru se traduce în aproximativ 40.000 de cazuri zilnic sau peste 15 milioane de cazuri anual.

Vă plac datele? Tot statistic, incidența diareei călătorului printre călătorii pe termen lung este estimată la aproximativ 36,3 cazuri la 100 de persoane pe lună. Altfel spus, unul din trei oameni care ajunge în altă parte a lumii se confruntă cu această afecțiune.

Ce este, totuși, diareea călătorului?

Diareea călătorului este cea mai comună boală care afectează persoanele care călătoresc. Se răspândește ușor de la persoană la persoană sau prin consumul de alimente sau apă contaminate. Diareea călătorului este cauzată de diverse bacterii (inclusiv E. coli, Salmonella, Shigella și Campylobacter), paraziți (inclusiv Giardia, Cryptosporidium, Cyclospora și alții) și virusuri (cum ar fi norovirus și rotavirus). Riscul de a te infecta e mai mare atunci când destinația călătoriei e un loc cu standarde scăzute sau inexistente de igienă și salubritate și/sau când mănânci în locuri cu practici nesigure de manipulare a alimentelor. Copiii mici, vârstnicii și persoanele cu probleme de sănătate preexistente cei sunt mai expuși riscului, dar nu sunt deloc singurii afectați.

Cum se contractează și se transmite diareea călătorului?

Diareea călătorului se răspândește prin consumul de alimente sau apă contaminate sau prin contact de la persoană la persoană, din cauza igienei precare. Altfel spus – când sunteți, de exemplu, într-o vacanță exotică și mergeți în piața orașului, gândiți-vă de două ori dacă vreți să încercați delicatesa locală preparată spectaculos sub ochii voștri. Sau să beți apă direct de la sursa de unde se aprovizionează precupeții.

Cum se manifestă diareea călătorului?

Simptomele depind de bacteria, parazitul sau virusul care a ajuns în organism. În afară de diaree, acestea includ de obicei febră, greață, vărsături, balonare, crampe abdominale și nevoia urgentă și intempestivă de a folosi baia. De obicei, simptomele dispar în câteva zile fără tratament. În cazuri mai severe și rare, diareea călătorului poate duce la deshidratare și, extrem de rar, chiar la deces. Contractarea diareei călătorului trebuie să fie o preocupare deosebită pentru copii, vârstnici și persoanele cu boli cronice sau cu sistemul imunitar slăbit. Dacă scaunul diareic conține și sânge, este imperios necesară atenția medicului, chiar dacă celelalte simptome nu sunt foarte severe.



Pachet Start
(6 x 8L)

Vezi produs >

Pachet Start
(8 x 8L)

Vezi produs >

Bag-in-box
(6 x 10)

Vezi produs >

Bag-in-box
(16 x 10)

Vezi produs >



Principalul aliat pentru tratarea rapidă – hidratarea

Da, vă puteți îmbolnăvi de la o apă contaminată și puteți accelera vindecarea cu apă bună. Și asta nu doar pentru că astfel rezolvați una dintre principalele probleme provocate de diaree – deshidratarea –, ci și pentru că diareea duce la pierderea unor electroliți precum sodiul, clorul sau potasiul. Apa are un rol esențial în a înlocui aceste pierderi. Mai mult decât atât, o hidratare abundentă ajută la eliminarea din organism a toxinelor și a bacteriilor care au provocat diareea.

Câteva reguli minime de reținut pentru evitarea contractării diareei călătorului în vacanță:

  • Beți numai apă din surse sigure! Altfel spus, apă îmbuteliată ori apă filtrată de la hotel sau de un restaurant de încredere. Dacă sunteți departe de surse sigure de apă, e recomandat să o fierbeți înainte de a o bea. O soluție ideală în aceste cazuri este să aveți mereu la îndemână o sticlă reutilizabilă de calitate. Este un accesoriu esențial în călătorii, care vă permite să transportați în siguranță apă potabilă din surse verificate (de exemplu, de la hotel, restaurant sau din surse de apă sigure). Astfel, vă mențineți hidratarea chiar și în zone unde accesul la apă sigură este limitat și folosiți mai puțin plastic de unică folosință — un beneficiu și pentru sănătate, dar și pentru mediul înconjurător.
  • Evitați alimentele crude și mâncarea gătită cu ingrediente nepreparate sau gătite în condiții de igienă precară. Aici includeți sucurile oferite pe stradă de vânzători ambulanți, fructele pe care nu le puteți spăla sau decoji chiar voi, chiar și gheața din surse nesigure.
  • Spălați-vă des pe mâini cu săpun și folosiți dezinfectant de mâini pe bază de alcool dacă accesul la o sursă de apă pentru spălat e mai dificil.
  • Consultați în prealabil medicul de familie sau întrebați farmacistul despre medicamentele pe care vi le puteți administra pentru prevenția sau tratarea diareei călătorului.



Sper ca aceste sfaturi să vă fie de folos și să vă bucurați de vacanță!

 

Medic specialist igienă, specializat în nutriție și siguranță alimentară.