Ajută apa organismul?
Deși acest aspect este destul de intuitiv, apă nu este doar extrem de importantă pentru organismul uman – este chiar vitală. Oamenii sunt compuși în proporție de 60 – 70% din apă, iar toate alimentele pe care le consumăm conțin apă. Fructele și legumele conțin 90% apă, iar alte alimente pe care le trecem de obicei la categoria de produse uscate, precum pâinea sau carnea, conțin aproximativ aceeași cantitate de apă ca cea care exista in compozitia corpului uman. Deci putem spune că suntem înconjurați de apă.
Dincolo de toate aceste lucruri universal cunoscute, de ce e apa chiar atât de importantă pentru noi? La ce ne ajută mai exact? Mai rămâi puțin cu noi și o să afli.
Importanța apei
Cum avem nevoie de aer ca să trăim, în același mod avem nevoie și de apă. Pe lângă faptul că ea ajută la transportarea substanțelor nutritive importante în corpul nostru, un alt rol al apei este acela de a scoate toxinele din organism. Este de ajuns să pierdem 10% din apa din organismul nostru pentru ca sângele să nu mai poată circula normal, cu consecințe nefaste pentru organism. Acesta este unul dintre motivele pentru care ni se recomandă să consumăm între 1,5 și 2 litri de apă în fiecare zi.
Multe organe importante din corpul nostru conțin o cantitate destul de mare de apă – creierul are într-o proporție de 83%, plămânii 85%, ochii 95% și inima 75%. E de la sine înțeles că apa are un rol esențial în funcționarea acestora și dacă ne hidratăm corespunzător atunci și ele funcționează așa cum trebuie.
Rolul apei în organism
Acum că știm de ce apa este atât de importantă în viața noastră, putem să vedem care este rolul acesteia în organismul uman. Un rol destul de important este faptul că apa ajută digestia. Un pahar de apă înainte și după masă poate ajuta la descompunerea mai eficientă a alimentelor și la un proces digestiv normal. Totodată ajută și la buna funcționare a articulațiilor. Apa este o componentă de bază a lichidului sinovial, responsabil pentru lubrifierea articulațiilor, astfel dacă vă hidratați corect șansele de a avea dureri articulare scad. Poți citi despre alte funcții ale apei aici
Ce fel de apă ar trebui sa consumăm?
În ziua de azi există riscul să crezi că există atât de multe tipuri de apă încât nu mai știi ce să alegi. Poate că stai acum și te gândești: Dar ce contează, că doar apa e la fel peste tot? Noi, totuși, te asigurăm că nu e deloc așa.
Cu siguranță ai observat și tu că apa de la robinet nu are același gust ca apa îmbuteliată. De aceea vrem să îți prezentăm cele mai întâlnite tipuri de apă de pe piață și să-ți explicăm cum se diferențiază ele unele de celelalte. Așa poți alege apa care se potrivește cel mai bine pentru tine.
Apa de la robinet:
este apa care iese din robinetele din casa ta, așa cum spune și numele. Aceasta este de obicei furnizată și controlată de o autoritate locală si trebuie sa provin dintr-o statie de tratare apa. Aceasta ar trebui să fie bună pentru băut zilnic sau pentru folosit în mâncare, dar îți recomandăm să te informezi mai mult despre furnizorul local. Exista sate si comune in care apa, chiar daca ajunge la robinet, nu este potabila. Apa de la robinet, care provine din statiile de tratare apa, poate fi filtrata, ca să stai fără griji, printr-un serviciu filtre de purificare.
Apa îmbuteliată:
apa pe care o vezi și o poți cumpăra în toate magazinele poate fi de trei feluri – de masă, de izvor sau minerală. E ușor de accesat și știm deja că este o sursă bună de apă pe care o poate consuma oricine, oricând. Singurul defect pe care îl observăm este folosirea sticlelor din plastic care sunt foarte greu de reciclat. Alternativa pentru acest inconvenient e să accesezi un serviciu de hidratare în sistem watercooler (cu bidoane de apă din plastic reutilizabil), sau unul cu sticle reutilizabile, în care plătești o singură dată, la prima livrare, ambalajul, iar apoi schimbi sticlele goale cu altele pline, pe care ți le comanzi online.
O apă curată, fără prea multe impurități, joacă un rol important pentru organismul uman. Cu un sistem de filtrare a apei sau cu un serviciu de apă în ambalaje reutilizabile poți avea parte tot timpul de apă curată. Imediat după instalarea acestuia poți folosi apa pentru a prepara ceva sau a o consuma direct. Iar pe lângă faptul că pe termen lung economisești mulți bani, o să scapi și de drumurile până la supermarket.