Tot ce trebuie să știi despre Sistemul Garanție-Returnare (SGR) și cum poți evita PET-urile schimbând felul în care bei apă 

Tot ce trebuie să știi despre Sistemul Garanție-Returnare (SGR) și cum poți evita PET-urile schimbând felul în care bei apă 

 

Sistemul Garanție Returnare (SGR) este programul național de recuperare și reciclare a ambalajelor de unică folosință PET, care intră în vigoare din 30 noiembrie 2023. Sistemul de garanție-returnare înseamnă, pe scurt, că vom plăti o taxă PET de 50 de bani (0,5 lei) pentru ambalajele reciclabile precum PET-uri de apă și recipiente de sticlă precum cele de suc sau bere, garanție pe care o putem recupera ulterior, returnând ambalajele folosite. Află mai jos ce ambalaje La Fântâna pot fi reciclate prin SGR. 

 

UN MOMENT BUN SĂ SCHIMBAȚI FELUL ÎN CARE BEȚI APĂ ZI DE ZI

România începe lupta adevărată cu consumul excesiv de ambalaje de unică folosință. Începând cu 30 noiembrie 2023, sistemul național de taxă PET și garanție-returnare a ambalajelor reciclabile intră în vigoare. La Fântâna, furnizorul național nr. 1* de soluții de hidratare în sistem watercooler, este de ceva timp angajată în această luptă pentru accesul românilor la apă de băut într-un mod mai sustenabil, mai ecologic, mai modern și mai confortabil. Facem acest lucru în fiecare zi, prin oferta noastră de soluții de hidratare pentru acasă, pentru birouri, companii și instituții -  soluții sustenabile, mai eficiente energetic, mai ecologice, ce pot reduce până la eliminare consumul de plastic PET pentru apa de băut.

Nu poate decât să ne bucure și să ne raliem acestei inițiative a asociațiilor patronale din industriile relevante, la care a fost cooptat și statul român, pentru că, dincolo chiar de beneficiul imediat al recuperării unor deșeuri care riscă, altfel, să polueze și mai mult România, SGR este un instrument puternic în aceeași direcție pe care ne-am asumat-o și noi – schimbarea mentalităților de consum în țara noastră.

CE ÎNSEAMNĂ SGR PENTRU ORICARE DINTRE NOI 

SGR operat de RetuRO reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o taxă PET de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase etc.) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, inclusiv. Pentru a fi ușor identificate, produsele alimentare care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va putea să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți - practic, în orice magazin fizic din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără să fie necesară prezentarea bonului fiscal - și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acel magazin.

După perioada inițială de implementare a sistemului este de așteptat ca, în 2024, SGR să fie funcțional pe întreg teritoriul României, acesta reprezentând un instrument care va contribui la un mediu înconjurător mai curat în România.

 

CE AMBALAJE LA FÂNTÂNA POT FI RECICLATE PRIN SGR

Odată cu intrarea în funcțiune a SGR, sticla de apă minerală naturală necarbogazoasă (plată) la 1.5L, cea de apă minerală naturală carbogazoasă la 0.5L și cea de apă minerală naturală necarbogazoasă (plată) la 0.5L vor putea fi returnate la punctele de colectare ale comercianților, obținând pe loc contravaloarea acestora, pe care ați plătit-o când ați cumpărat apă îmbuteliată. Excepție de la obligativitatea organizării punctelor de returnare fac comercianții online – iar noi facem parte din această categorie - însă returnarea ambalajelor La Fântâna reciclabile poate fi făcută la orice punct SGR, indiferent de comerciant.

Indiferent dacă sunteți acasă, la serviciu, la restaurant sau pe drum, La Fântâna vă poate oferi soluții de hidratare sustenabilă, mai prietenoase cu mediul decât consumul de apă la PET.

  • Abonamente la sisteme de filtrare a apei potabile din rețea, cu care puteți, practic, elimina consumul de plastic de unică folosință; 
  • Abonamente la sisteme tip watercooler cu apă îmbuteliată în ambalaje reutilizabile de până la 50 de ori; 
  • Sticle reutilizabile cumpărate direct, pentru care plătiți ambalajele doar la prima achiziție, după care, la următoarea comandă, le returnați pe cele goale și primiți altele pline
  • Cutii de apă (sistem bag-in-box) de 10 litri, în care se folosește semnificativ mai puțin plastic decât pentru a susține același volum de apă într-un ambalaj de tip PET.

*conform studiului internațional Zenith Global Commercial Report 2023