Sistemul Garanție-Returnare (SGR): tot ce trebuie sa știi despre el și cum poți evita PET-urile
Sistemul Garanție Returnare - SGR - este programul național de recuperare și reciclare a ambalajelor de unică folosință PET, care intră în vigoare din 30 noiembrie 2023. Sistemul de garanție-returnare înseamnă, pe scurt, că vom plăti o taxă PET de 50 de bani (0,5 lei) pentru ambalajele reciclabile precum PET-uri de apă și recipiente de sticlă precum cele de suc sau bere, garanție pe care o putem recupera ulterior, returnând ambalajele folosite. Află mai jos ce ambalaje La Fântâna pot fi reciclate prin SGR.
Cu siguranţă ai observat deja că în tot mai multe magazine este percepută garanția de returnare a anumitor ambalaje PET. Începând cu 30 noiembrie 2023, România a început să ia măsuri în ceea ce privește reducerea consumului excesiv de ambalaje de unică folosință prin introducerea sistemului național de Garanție-Returnare.
Acest subiect fiind de interes pentru mulți dintre noi, am pregătit un ghid cu tot ce trebuie să știi despre acest sistem de returnate, dar și pentru ce alternative sustenabile la PET-uri poți opta.
- Ce este Sistemul de Garanție - Returnare (SGR) și cum funcționează în România
- Obligațiile comercianților în cadrul SGR
- Ambalaje returnabile incluse în programul SGR
- Returnarea garanției consumatorilor pentru ambalaje
- Obiective de returnare ambalaje în cadrul SGR
- Ce se întâmplă cu ambalajele colectate?
- Dezavantajele folosirii PET-urilor
- Alternative sustenabile la PET-uri – soluțiile La Fântâna
(6 x 8L)
Vezi produs >
(8 x 8L)
Vezi produs >
(6 x 10)
Vezi produs >
(16 x 10)
Vezi produs >
Ce este Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) și cum funcționează în România
Indiferent că ești consumator final sau comerciant, este important să fii informat corespunzător despre SGR, întrucât reprezintă o strategie pe termen lung a României de a îndeplini obiectivele impuse de Uniunea Europeană. Așadar, dacă acesta este primul pas pe care îl faci spre informare, ai ajuns exact unde trebuie.
Pentru a putea trece la detalii, haide să începem cu o scurtă definiție a SGR - Sistemul Garanție Returnare: acesta este programul național de recuperare și reciclare a ambalajelor de unică folosință PET, care a intrat în vigoare din data 30 noiembrie 2023, în baza Hotărârii de Guvern 1074/2021, împreună cu toate modificările și completările ulterioare.
Ce înseamnă SGR pentru consumatorul de rând
Sistemul de Garanție-Returnare înseamnă, pe scurt, că, în prezent, tu, ca și consumator, plătești o taxă de 50 de bani (0,5 lei) pentru:
- ambalajele reciclabile, PET-uri de apă;
- recipiente de sticlă și metal, precum cele de suc sau bere.
Dar ce se întâmplă cu taxa plătită? Ei bine, o vei putea recupera în momentul returnării acestor ambalaje și recipiente într-un punct de colectare.
Obligațiile comercianților în cadrul SGR
În ceea ce privește comercianții, Sistemul de Garanție-Returnare este național și obligatoriu pentru cei prevăzuți în HG 1074/2021. Printre principalele obligații ale acestor comercianți se numără:
- înregistrarea în SGR și încheierea de contracte cu administratorul SGR în vederea îndeplinirii obligațiilor;
- afișarea valorii garanției distinct de prețul produsului, atât la raft, cât și în documentele fiscale aferente produsului în ambalaj SGR;
- colectarea ambalajelor SGR de la consumatorii finali și rambursarea garanției către aceștia, precum și predarea ambalajelor colectate către RetuRO.
Care sunt comercianții obligați să aibă puncte de returnare a ambalajelor?
Dacă ești comerciant, citește în continuarea acestui articol, pentru a afla dacă și tu trebuie să îndeplinești obligațiile de mai sus.
Conform Hotărârii de Guvern menționate anterior, toți operatorii economici care comercializează produse în scopul SGR, indiferent de mărimea suprafeței de vânzare, au obligația legală de a organiza puncte de returnare a ambalajelor ce fac obiectul SGR.
Dacă ești comerciant și deții o suprafață a structurii de vânzare mai mare de 200 metri pătrați, ai obligația de a-ți organiza propriile puncte de returnare. În schimb, dacă suprafața structurii de vânzare este mai mică de 200 metri pătrați, ai posibilitatea de a opta pentru organizarea punctelor de returnare prin asociere cu alți comercianți cu structură de vânzare similară.
Excepție de la regulă fac comercianții de tip HoReCa sau cei care pun în vânzare produse exclusiv online sau prin intermediul automatelor. Dacă te încadrezi în una dintre aceste categorii, chiar dacă ești înregistrat în sistemul SGR, nu ești obligat legal să organizezi puncte de returnare.
Ambalaje returnabile incluse în programul SGR
Indiferent că ești comerciant sau consumator, este important de știut că în programul SGR sunt eligibile ambalajele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L și 3 L inclusiv, utilizate pentru diferite tipuri de lichide.
Pentru a putea fi acceptate în programul SGR, ambalajele returnabile trebuie să îndeplinească câteva caracterisici.
Acceptarea ambalajului returnat și restituirea garanției se efectuează numai dacă ambalajul respectă următoarele criterii:
Criteriile de acceptare a ambalajelor returnate
- are aplicat marcajul care indică apartenenţa la SGR;
- este întreg, nedegradat sau nedeformat, astfel încât să poată fi stabilită apartenenţa la SGR;
- este golit în întregime de conţinut;
- este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a RetuRO a anunţului privind încetarea introducerii pe piaţă de către producător a produsului respectiv.
Moduri de colectare a ambalajelor returnate
Acum știi cum trebuie să fie ambalajele pentru a putea fi returnate și pentru a-ți primi înapoi garanția. Însă, ce faci cu ele mai departe? Ei bine, ambalajele pot fi aduse în orice punct de returnare SGR, după golirea acestora.
Ulterior, acestea vor fi colectate și vor ajunge în centrele regionale RetuRO, unde vor fi numerotate și sortate pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.
Ce ambalaje La Fântâna pot fi reciclate prin SGR și cum?
Dacă ești client La Fântâna, trebuie să știi că, începând cu luna aprilie 2024, sticla de apă minerală naturală necarbogazoasă (plată) la 0.5L și cea de apă minerală naturală carbogazoasă la 0.5L vor putea fi returnate la punctele de colectare ale comercianților.
Așa cum am menționat pe parcursul acestui articol, excepție de la obligativitatea organizării punctelor de returnare fac comercianții online.
Totuși, returnarea ambalajelor La Fântâna reciclabile poate fi făcută la orice punct SGR, indiferent de comerciant.
carbo 0,5L
Vezi produs >
plată 0,5L
Vezi produs >
Mix 96
Vezi produs >
Mix 120
Vezi produs >
Returnarea garanției consumatorilor pentru ambalaje
Este important să știi faptul că acea garanție de 50 de bani plătită la cumpărarea produselor cu ambalaje care fac parte din sistemul de Garanție-Returnare o poți recupera fie numerar, fie în voucher sau transfer bancar, atunci când returnezi ambalajul. Unde poți returna? Fie într-unul din punctele de returnare deschise la comercianții din toată țara, fie, în unele cazuri, direct la magazinul din care ai achiziționat produsele.
Nu este necesar să prezinți bonul fiscal și nici nu există un număr maxim specificat pentru returnarea ambalajelor.
Obiectivele de returnare ambalaje în cadrul SGR
Sistemul de Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de economie circulară din România, cu scopul de a face țara mai verde, mai curată și mai responsabilă față de mediu.
Obiectivele concrete ale SGR sunt următoarele:
- colectarea a 77% din PET până în 2025;
- colectarea a 90% din PET până în 2029.
De asemenea, sistemul de Garanție-Returnare își dorește și ca, în timp, prin atingerea cotelor de colectare impuse de UE, banii primiți de la reciclatori pentru ambalajele vândute să reprezinte singura sursă de venit a companiei S.C. RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.
Obiectivele de returnare ambalaje în cadrul SGR
Ambalajele colectate de comercianți în punctele de returnare vor fi ridicate de RetuRO prin intermediul operatorului logistic și transportate la centrele de numărare și sortare. În cazul în care ambalajele colectate vor fi predate altor operatori economici, acestea nu vor mai face parte din fluxul stabilit de sistemul de Garanție-Returnare.
Doar prin ridicarea lor de către RetuRO ele vor ajunge să fie numărate și luate în calcul în fluxul monetar de la RetuRO spre comerciant (plata garanțiilor și tarifului de gestionare de către RetuRO spre comerciant).
Dezavantajele folosirii PET-urilor
Deși sistemul de Garanție-Returnare facilitează procesul de reciclare a PET-urilor, o mare parte dintre acestea sunt, în continuare, aruncate și nu ajung într-un proces de reciclare corespunzător. Acest lucru atrage după sine multiple dezavantaje, precum:
- Poluarea mediului. PET-urile sunt adesea folosite în ambalajele de plastic, care pot ajunge în mediul înconjurător, cauzând poluarea solului, apei și a aerului. Acestea pot rămâne în mediu pentru perioade lungi de timp, afectând ecosistemele și viața sălbatică.
- Eliberarea de substanțe toxice în procesul de degradare. În timpul procesului de descompunere, PET-urile pot elibera substanțe chimice toxice în mediul înconjurător, afectând calitatea solului și a apei.
- Producția de petrol. Fabricarea PET-urilor necesită utilizarea de petrol, care este o resursă limitată și care contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și la schimbările climatice.
Știai că sistemele de filtrare te pot scuti de utilizarea PET-urilor? Utilizarea unui sistem de filtrare pentru apa de la robinet elimină necesitatea achiziționării și consumului de apă îmbuteliată, deoarece îmbunătățește semnificativ calitatea apei potabile de la rețea prin eliminarea impurităților și reducerea nivelului de clor.
Deși costul cu un sistem de filtrare poate părea puțin mai mare decât achiziționarea periodică a apei îmbuteliate, pe termen lung, costurile se reduc semnificativ, deoarece nu mai este necesară achiziționarea de PET-uri.
Variante sustenabile la PET-uri - soluțiile La Fântâna
Una dintre misiunile La Fântâna este aceea de a oferi românilor accesul la apă de băut într-un mod cât mai sustenabil, ecologic, modern și confortabil. Facem acest lucru în fiecare zi, prin oferta noastră de soluții de hidratare pentru acasă, pentru birouri, companii și instituții - soluții sustenabile, mai eficiente energetic, mai ecologice, ce pot reduce total consumul de plastic PET pentru apa de băut.
Punem la dispoziția ta atât soluții inteligente de filtrare a apei, cât și sisteme watercooler cu apa imbuteliata in sticle reutilizabile, care te ajută să scapi de grija cumpărări și returnării PET-urilor, încurajând astfel diminuarea consumului de plastic de unică folosință. Astfel, ai ocazia să optezi pentru soluții convenabile și prietenoase cu mediul, în timp ce te bucuri de calitatea apei la tine acasă, la birou sau oriunde altundeva te-ai afla în România.
În concluzie, nu poate decât să ne bucure și să ne raliem acestei inițiative a asociațiilor patronale din industriile relevante, la care a fost cooptat și statul român, pentru că, dincolo chiar de beneficiul imediat al recuperării unor deșeuri care riscă, altfel, să polueze și mai mult România, SGR este un instrument puternic în aceeași direcție pe care ne-am asumat-o și noi – schimbarea mentalităților atunci când vine vorba de consumul apei în țara noastră.
*conform studiului internațional Zenith Global Commercial Report 2023
Concluzionând, în lumina preocupărilor tot mai mari legate de impactul PET-urilor asupra mediului înconjurător, Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) reprezintă o soluție promițătoare pentru reducerea utilizării PET-urilor și gestionarea responsabilă a deșeurilor. Noi, echipa La Fântâna, suntem hotărâți să contribuim la această inițiativă și vă încurajăm să vă alăturați eforturilor noastre și să participați activ în procesul de reciclare.
Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Surse de informare:
- HOTĂRÂRE nr. 1.074 din 4 octombrie 2021 (*republicată*), https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/263542; accesat pe 06.04.2024;
- Sistemul de Garanție- Returnare, https://returosgr.ro/; accesat pe 06.04.2024;