HAI CU COPIII ÎN PARC SĂ ÎNVEȚE DESPRE CIRCUITUL APEI ÎN NATURĂ!
HAI CU COPIII ÎN PARC SĂ ÎNVEȚE DESPRE CIRCUITUL APEI ÎN NATURĂ!

HAI CU COPIII ÎN PARC SĂ ÎNVEȚE DESPRE CIRCUITUL APEI ÎN NATURĂ!

Părinți și bunici, copii mari și copii mici, vă așteptăm în miez de toamnă să descoperim împreună, într-o instalație interactivă, fenomenul care ține, de fapt, toată planeta noastră în viață.

Jocul ”Circuitul apei în natură” este o instalație pentru copii, cu sistem de apă funcțional, care explică simplu și pe înțelesul celor mici, cum apar norii și ploaia, cum se evaporă apa și se reia ciclul apei – care e, de fapt, ciclul vieții pe pământ.

Pe 6 octombrie 2018 vă așteptăm, începând cu ora 10, cu cei mici de mână, la intrarea în Parcul Natural Văcărești, intrarea Asmita Gardens.

 

Mai jos, un pic despre joc:

Jocul începe prin acționarea pompei de către copii, pentru a exemplifica mișcarea de ridicare de la suprafață – evaporarea. Apa ajunge în partea de sus a instalației care redă, printr-un sistem de picurare, ploaia generată de condensare. După ce traversează diorama unei zone umede tipice (sălcii, stufăriș, lacuri), apa se scurge gravitațional într-un ”lac” (reprezentat printr-un mic bazin colector pictat ca un lac). Fiecare dintre procesele care alcătuiesc circuitul apei are dedicată câte o clapetă care se ridică pentru a da la iveală informații despre: evaporare, evapo-transpirație, condensare, precipitații, infiltrație. Jocul include și o casetă cu informații despre importanța Parcului Natural Văcărești ca zonă umedă în oraș: eliberează treptat apa în pânza freatică, este habitat critic pentru păsări și unele specii de mamifere, filtrează apa, ridică umiditatea aerului în verile caniculare, educație, recreere, turism.

Sub căldura soarelui, apa din râuri, bălți, lacuri, mări și oceane trece din stare lichidă în stare gazoasă, sub formă de vapori. Aceasta este evaporarea.

O mică parte din apa care se găsește în frunzele plantelor și în organismele animalelor se eliberează și ea în atmosferă prin evapo-transpirație. Doar aprox. 10% din apa din atmosferă provine din transpirație, restul de 90% fiind din evaporare.

Pe măsură ce se ridică, vaporii se răcesc și se trec din nou în stare lichidă. Aceasta este condensarea. Moleculele de apă se combină cu particule mici de praf și fum din aer, formând picături. Miliarde de picături se unesc formând nori și ceață.

Apa condensată în atmosferă se reîntoarce pe pământ sub formă de precipitații: ploaie, zăpadă, grindină, lapoviță, burniță, chiciură, rouă, brumă.

Apa ajunsă la suprafața solului prin precipitații alimentează apele curgătoare și subterane. Prin infiltrație apa pătrunde în pământ, umplând golurile dintre particulele de sol. Astfel se formează pânza freatică din care noi, oamenii, avem apă potabilă în izvoare și fântâni.