Cu siguranță ai auzit vorbindu-se despre pH-ul apei de băut ca de un indicator al calitatății acesteia. Și probabil te-ai întrebat ce este pH-ul și care sunt semnificațiile unei anumite valori întâlnite pe etichetele apelor sau ale altor băuturi pe care le consumi. Citește în continuare și află răspunsul la întrebările pe care ți le-ai pus de-a lungul timpului referitoare la ce înseamnă pH și la importanța pH-ului.
pH-ul reprezintă măsura concentrației ionilor de hidrogen dintr-o soluție care conține (și) apă. pH-ul este indicatorul caracterului acid, neutru sau bazic al unei soluții și are valori de la 0 la 14. O soluție cu o valoare a pH-ului cuprinsă între 0 și sub 7.00, are caracter acid, o soluție cu pH 7.00 este neutră iar cea cu valori de pH de peste 7.00, până la 14.00, are caracter bazic. Cu cât o soluție are pH mai apropiat de 0, are caracter mai acid, și cu cât are pH-ul mai apropiat de 14.00, are caracter bazic (alcalin).
Așa cum am menționat, soluțiile pot avea un pH situat între 0 și 14. Apa cu un pH neutru are o valoare a pH-ului de 7.00 și se situează la mijlocul scalei. Orice apă cu un pH mai mic de 7 capătă un caracter acid și, în sens invers, apa cu un pH mai mare de 7 este considerată alcalină (sau bazică). Asta dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă un pH acid sau o apă alcalină. Este bine să reținem că această scală se aplică doar lichidelor pe bază de apă.
Pentru ca o apă să fie potabilă, legislația în vigoare menționează ca limite admise pentru pH, intervalul 6.5 - 9.5. În aceste valori trebuie să se încadreze și apa de la robinet de la rețeaua publică de alimentare. Cu toate acestea, mulți nu au încredere în apa de la robinet din cauza conductelor vechi, care pot altera gustul și chiar pH-ul apei.
Dacă identificăm o apă cu un pH mult scăzut, aceasta este prea acidă și poate fi corozivă, putând avea gustul alterat, datorită conținutului de ioni de metal, precum fier, cupru sau zinc, care sunt toxice de cele mai multe ori. Poate fi de ajutor să testați pH-ul apei și să vă asigurați că anumite instalații de alimentare cu apă din locuință sunt conforme, pentru a consuma o apă bună și proaspătă, cu un pH corespunzător.
Apa îmbuteliată are pH-ul cuprins intr 6.5 si 9.5, cu mențiunea că există diferențe de pH între apa carbogazoasă și cea necarbogazoasă (sau plată). Apele carbogazoase sau carbogazificate au un caracter mai acid, datorită dioxidulului de carbon care se găsește natural în ele sau care este adăugat la îmbuteliere. Acesta duce la apariția în apă a acidului carbonic, astfel încât apele carbogazoase ajung să aibă un pH sub 6.5, neavând, însă, vreun efect nociv asupra sănătății noastre, pentru că sunt consumate – sau ar trebui să fie consumate - doar ocazional.
Mare atenție în privința apei distilate ori demineralizate, care, deși au un pH între limite normale de 6.0 și 7.5, sunt nepotabile din punct de vedere al altor parametrii de potabilitate, cel mai important dintre ele fiind duritatea sub limita legală.
Cele mai multe ape îmbuteliate au menționate pe etichetă valoarea pH-ului și compoziția minerală, pentru a oferi consumatorului informații cât mai detaliate. De altfel, este esențial să ne interesăm de aceste aspecte atunci când alegem apa de fiecare zi a familiei și locuinței noastre.
Acest lucru nu este valabil și în cazul apei de la rețeaua publică de alimentare. Chiar dacă acesta este testată regulat la sursă pentru a rămâne în valorile recomandate, nu putem ști sau controla valoarea exactă a pH-ului de la un moment dat sau dacă acesta s-a modificat până ajunge la robinet.
Dacă doriți să testați apa din sistemul public pe care o aveți la dispoziție, fie din curiozitate sau pentru că sunteți reticenți cu privire la calitatea acesteia, puteți testa apa într-un laborator specializat sau puteți apela la un kit de testare a pH-ului. Un astfel de chit se folosește de niște benzi de hârtie speciale care, introduse câteva secunde în apă, își schimbă culoarea și ne indică cât de acidă sau de alcalină este apa astfel testată.
Din ce în ce mai mulți români se raportează într-un mod mai responsabil la apa pe care o consumă, acordând mai multă atenție acesteia. Poate fi util să înțelegi care sunt nevoile tale și ale celorlalți membri ai familiei și ce presupune fiecare tip de apă la care ai acces. Astfel, poți înțelege în ce fel o anumită opțiune de hidratare îți poate influența sănătatea și, de ce nu, bugetul sau chiar mediul în care locuiești. Aprovizionarea cu apă la PET, cărată din magazine, a devenit o obișnuință pentru mulți, deși impactul asupra mediului este unul semnificativ, iar resursele de timp și bani alocate aprovizionării cu apă nu sunt, de cele mai multe ori, valorificate în cel mai eficient mod.
Motivul pentru care am amintit anterior că ar trebui să cunoaștem valoarea pH-ului din apa consumată este că acesta reprezintă unul dintre factorii principali care ne poate afecta sănătatea. Consumul în exces al unei ape prea acide sau prea alcaline nu este deloc benefic organismului.
Este ideal ca apa pe care o bem să aibă o valoare a pH-ului apropiată de cea a sângelui, între 7,35 și 7,45, adică ușor alcalin. O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete, deci o dietă alcalină, va duce la stabilizarea cu ușurință a pH-ului din corp. Și, deși unele legume și fructe, precum lămâia, conțin o componentă acidă semnificativă, așa cum este acidul citric, organismul nostru o neutralizează și beneficiază de mineralele alcaline. Lămâia, care are un pH foarte acid, de 2.4, după ce este asimilată produce o alcalinizare cu un pH de 7-9.
Pe de cealaltă parte, alimentele acidifiante și cu un pH scăzut sunt mâncărurile procesate, rafinate industrial sau conservate. Printre alimentele acide se numără și alcoolul, ciocolata, produsele lactate, ouăle sau carnea, însă nu înseamnă că ar trebui să le evităm cu totul, ci să le consumăm cu moderație și să le integrăm într-o dietă diversificată și echilibrată. Unele studii au arătat că nivelul pH-ului din sânge pot avea legătură cu stările emoționale, nivelul de energie, calitatea somnului etc.
Este esențial să ai la îndemână o apă bună, proaspătă și în care să poți avea încredere – acasă, dar și la birou ori în drumurile pe care le faci. Apa plată îmbuteliată la PET este cea mai la îndemână soluție pentru tine, dar nu și pentru mediu, întrucât ajungem să consumăm cantități îngrijorătoare de plastic, ce sfârșește, într-o proporție covârșitoare, în natură.
Totuși, există alternative mai prietenoase cu mediul pentru o apă de izvor proaspătă, livrată chiar până la ușa ta. Printr-o simplă comandă online, primești în mod convenabil acasă, în sticle reutilizabile de 8 litri, o apă ușor alcalină, oligominerală, cu o mineralizare totală de sub 500 mg/l, cu gust plăcut și echilibrat, datorat sărurilor de calciu și magneziu și o compoziție minerală stabilă. Apa intră în categoria celor recomandate pentru consumul zilnic, având conținut foarte mic de sodiu și e recomandată și celor cu restricții dietare.
Sau, pentru a te bucura de o cantitate mai mare din aceeași apă de izvor, într-un ambalaj sigur de tip bag-in-box, te poți orienta către aprovizionarea cu cutii de apă de 10 litri. În interiorul cutiei se află o pungă specială, ce protejează lichidul și nu permite contactul acestuia cu aerul, chiar și după desigilare.
Dacă vrei să te bucuri de apa de la robinet fără a-ți face griji pentru conținutul acesteia, poți alege și filtrele pentru apă. Filtrele performante Sistemath folosesc știința pentru a reproduce procesele naturale de filtrare a apei. Fiindcă cele mai performante sisteme de filtrare ale apei sunt cele pe care natura însăși le-a creat.
pH-ul este un indicator util în ceea ce privește calitatea apei pe care ar trebui să o consumăm în fiecare zi, si înțelegerea valorilor admise pentru o apă potabilă și a importanței de a avea noțiuni de bază despre scala de pH, sunt aspecte esențiale în menținerea unui stil de viață sănătos. Totul începe cu o hidratare corectă, la care se adauga alimentația și sportul, care sunt la fel de importante.