Ziua Apei 2017 - cum mai „curge” cel mai prețios bun al planetei
Ziua Apei 2017 - cum mai „curge” cel mai prețios bun al planetei

Ziua Apei 2017 - cum mai „curge” cel mai prețios bun al planetei

Apa a fost dintotdeauna una dintre forțele care au definit viața pe Pământ. Un savant american spunea recent că „Homo Sapiens nu este decât răspunsul evoluției la distribuția apei pe Terra în spațiu și timp” și că înainte de orice, toată dinamica vieții se bazează pe nevoia de a găsi și exploata resursele de apă.

Acum vreo două milioane de ani, așadar, primii oameni au început să se răspândească pe planetă căutând apă.

Ce s-a schimbat de atunci? Nimic în esență, totul în aparență. Apa este încă resursa primordială necesară oricărei ființe vii. Oamenii părăsesc zonele deșertificate și migrează spre locuri unde apa nu este o problemă de supraviețuire – în prezent, spre exemplu, majoritatea politologilor și istoricilor sunt de acord că, într-o țară cu mult deșert și puțină apă, cum e Siria, exploatarea abuzivă a apei a fost unul dintre factorii care au dus la războiul civil, soldat cu sute de mii de morți și milioane de refugiați și imigranți, război care a intrat în al șaptelea an.

Tot în 2017 se aud încă ecourile unei polemici globale legate de statutul apei. Este apa un drept natural sau un bun de consum? CEO-ul unui mare concern alimentar a generat puternice controverse acum vreo patru ani, când a sugerat că problemele distribuției apei pe glob pot fi rezolvate dacă apa e tratată ca resursă exploatată de mediul business. Controversa a fost atât de puternică încât o țară europeană, Slovenia, și-a modificat Constituția pentru a statua că apa este o rezervă naturală și un drept al tuturor cetățenilor ei.

Marea majoritate a apei extrase în prezent e folosită în scopuri comerciale. Circa două treimi din apa extrasă la nivel global e folosită pentru irigarea a o cincime din suprafața arabilă totală a planetei. Această apă produce peste 40% din alimentele globale – cele mai multe, dacă nu toate, vândute ulterior. A șasea parte din apa extrasă e folosită în producția de energie și cam a 15a parte e folosită în industria prelucrătoare. Una peste alta, mai bine de 90% din apa exploatată de pe glob e folosită ca resursă primă pentru producția de bunuri și servicii care angajează, de asemenea, o mare parte din resursa umană globală.

Unde se află La Fântâna în ecuația complexă a apei în contemporaneitate?

Ne-am asumat de la bun început rolul de companie de servicii care deservește comunități și oameni. Fie că vorbim despre comunitatea de business, despre diverse bresle profesionale, de clădiri de birouri sau de gospodării, La Fântâna a conceput și dezvoltat un serviciu care aduce apa de băut mai aproape de oameni, acolo unde oamenii au nevoie. În afara asigurării, abolut firești, a calității și siguranței produsului, iubim și respectăm apa, în jurul căreia am construit acest business. Exploatăm apa sustenabil, investim în comunitățile în care activăm și lucrăm în permanență ca prezența noastră noastră, oriunde ne aflăm și orice facem, să fie un avantaj pentru oameni.