
Ce este osmoza inversă și cum influențează calitatea apei
Află din articolul următor ce este un filtru cu osmoză inversă și când este util, dar și ce alte sisteme de filtrare poți alege.
Sistemele de filtrare a apei te scapă de multe griji. Dintre sistemele de filtrare disponibile pe piață, sistemele cu osmoză inversă sunt cele mai complexe. Dar sunt aceastea recomandate pentru orice locuință? Află când este utilă osmoza inversă, dar și ce alte sisteme de filtrare ai la dispoziție.


Ce este osmoza inversă
Așa cum sugerează și denumirea, osmoza inversă reprezintă procesul invers al osmozei. Prin urmare, ca să înțelegem ce înseamnă această noțiune, trebuie să clarificăm ce reprezintă, mai exact, osmoza.
Osmoza
Denumirea de osmoză provine din limba greacă și înseamnă „a împinge”. Osmoza este un proces biofizic care presupune transportul moleculelor de apă printr-o membrană semipermeabilă, dintr-un compartiment cu o concentrație mică de solut într-unul cu o concentrație mai mare, pentru a echilibra concentrația de solut din ambele părți ale membranei (1).
Cum are loc acest proces? Presiunea osmotică ridicată împiedică trecerea apei prin membrana semipermeabilă și este influențată de cantitatea de soluții dizolvate. În compartimentul unde soluțiile sunt în concentrație mai mare, iar apa este mai puțină, presiunea osmotică este de asemenea mai mare. Aceasta atrage apa către acest compartiment, determinând astfel egalizarea concentrațiilor de soluții între cele două compartimente. (1)
Osmoza inversă
Acum că am înțeles ce este osmoza, putem aborda conceptul de osmoză inversă. Denumirea indică faptul că procesul este invers față de osmoza obișnuită. În osmoza inversă, apa se deplasează dintr-un compartiment cu o concentrație mai mare de solut (și deci o presiune osmotică mai mare) spre unul cu o concentrație mai mică de solut (și o presiune osmotică mai mică). Pentru că, în mod natural, apa tinde să migreze în direcția opusă pentru a echilibra concentrațiile, este necesară aplicarea unei presiuni externe care să depășească presiunea osmotică a soluției mai concentrate (1,2).
În termeni mai simpli, un sistem de osmoză inversă presupune un proces complex de purificare a apei, care îndepărtează:
- particulele insolubile (nisip, rugină, argilă);
- agenții patogeni (microorganisme - virusuri, bacterii, paraziți);
- alți contaminanți (cum ar fi microplasticul, nitrați, nitrați, substanțe organice, metale grele sau pesticide).
De asemenea, acest aparat îndepărtează reziduuri de clor, ceea ce duce, implicit, la eliminarea mirosului și gustului neplăcut.
Pe lângă acestea, osmoza inversă elimină sărurile de calciu și magneziu, substanțe care cresc duritatea apei și care sunt responsabile de depunerile calcaroase din interiorul aparatelor de cafea sau alte electrocasnice.