Secretul unei piftii perfecte



Piftia sau răciturile sunt un fel simplu de mâncare, tradițional, bogat în proteine, în special colagen. Practic este o supă concentrată, bine usturoiată, care se face din piese care conțin cartilaje, șoric, carne și oase. Răcitura se încheagă, la rece, datorită gelatinei naturale conținută de cele menționate anterior. Sunt multe rețete de piftie: de pasăre, de porc, de vită sau pește, cu sau fără legume etc. În cele ce urmează am să vă arăt cum se fac cocioane sau aituri în stil ardelenesc, după rețeta noastră de familie. Ies foarte gustoase, limpezi, usturoiate și bine închegate!

Pentru început, trebuie să menționez că secretul esențial pentru o piftie cu adevărat gustoasă și limpede este calitatea apei utilizate. Apa filtrată este alegerea ideală pentru gătit, inclusiv pentru prepararea acestei rețete tradiționale.


De ce să folosești apă filtrată pentru piftie?

Apa este un ingredient cheie în prepararea piftiei, fiind baza care extrage toate aromele și substanțele nutritive din ingredientele fierte. Cu toate acestea, apa de la robinet poate conține și impurități, clor sau alte substanțe care pot afecta gustul și aspectul preparatului, de aceea este important să filtrăm apa.

Sistemath
Diamond

Vezi produs >

Sistemath
Luxium

Vezi produs >

Sistemath
Carbopurity

Vezi produs >

Sistemath
HomeBox

Vezi produs >

Sistemath
Nano

Vezi produs >

Sistemath
Duon

Vezi produs >

Sistemath
Trion

Vezi produs >

Sistemath
Hidrateq

Vezi produs >

Sistemath
Averio

Vezi produs >

Sistemath
Averio Small

Vezi produs >

Rețetă de piftie ardelenescă


Ingrediente:

  • 2 kg de piciorușe de porc
  • 1 kg de ciolan de porc (crud sau afumat, cu șoric și os)
  • 2,5 L de apă filtrată La Fântâna
  • 2 căpățâni mari de usturoi
  • 3 lingurițe de sare
  • 1 linguriță de piper boabe

Mod de preparare:

1. Spălăm și verificăm piciorușele de porc și ciolanul, le pârlim dacă este cazul.

2. Le punem la fiert în 2,5 L de apă rece cu 3 lingurițe de sare, piperul boabe și cățeii zdrobiți de la o căpățână de usturoi. Cel mai convenabil este să le fierbem 1 oră în oală sub presiune (timpul se cronometrează din momentul în care oala începe să fâsâie) și, după scurgerea acestui timp stingem focul, dar nu depresurizăm oala pentru alte 30 de minute. Nu este greșit dacă le fierbem 2-3 ore în oală clasică (va trebui completată apa pe măsură ce ea scade) și ne orientăm după cât de moi sunt piesele. Aveți grijă la apă să nu ne batem joc de piftie. Toate cărnurile astea lasă niște bunătăți în apă, ca să nu mai spun că le mâncăm. Așa cum ai grijă de apa pe care o bei, așa trebuie să ai și pentru apa de piftie – curată, proaspătă, fără clor și mai știu eu ce impurități.

3. După stingerea focului punem restul de usturoi zdrobit, amestecăm ușor și lăsăm totul la infuzat 15 minute.

4. Urmează extragerea din oală a pieselor fierte, răcorirea lor, dezosarea și porționarea în bucăți potrivite.

5. Zeama usturoiată din oală se degresează (se strânge cu polonicul stratul uleios de la suprafață) și apoi se strecoară (vântură) prin sită deasă pentru a reține toate fragmentele nedorite.

6. Aranjăm bucățile dezosate în castroane, având grijă să avem un echilibru între părțile cărnoase și cele cartilaginoase sau șoric.

7. Distribuim în castroane zeama de piftie cu ajutorul unui polonic, strecurând-o pentru ultima dată. Pont: tapetați strecurătoarea cu tifon curat pus în 3 straturi sau cu o pânză mai deasă! Astfel aspicul va fi mai limpede!

8. Dăm castroanele cu piftie la rece până ce se încheagă.

9. Înainte de servire decorăm răciturile cu un pic de paprică (boia dulce).

10. Savurăm piftia alături de felii de pâine proaspătă, hrean ras și murături (sfeclă roșie murată).


De ce să alegi apa filtrată pentru gătit?

Apa filtrată este soluția ideală pentru cei care își doresc să obțină preparate sănătoase și gustoase. Indiferent dacă pregătiți o piftie tradițională sau alte rețete sofisticate, apa curată contribuie la un rezultat final perfect. Beneficiile includ:

  • Siguranță microbiologică: Elimină bacteriile și microorganismele.
  • Compatibilitate cu preparatele: Nu influențează gustul mâncării, potențând aromele.

Piftia este doar un exemplu de preparat care poate fi îmbunătățit folosind apă filtrată.