Supa de legume Minestrone – rețeta Laura Laurentiu

Minestrone este o supă de legume care provine, așa cum denumirea deja v-a lăsat să ghiciți, din bucătăria italiană. Nu e o rețetă bătută în cuie! Supa minestrone are sute, poate mii de variante, pe teritoriul peninsulei, și toate sunt la fel de corecte, chiar dacă între ele există diferențe. Poate cele mai notabile diferențe sunt cele care țin de sezon. Evident, minestrone de vară e diferit de cel de iarnă, punând în valoare ingredientele specifice fiecărei perioade a anului.

Varianta mea, pe care o găsiți mai jos, poate fi personalizată după disponibilitatea ingredientelor și gustul fiecăruia. De exemplu, se poate folosi cu succes spanac, fasole verde, o mână de ciuperci, broccoli și varză și așa mai departe. Eu am folosit fasole roșie, gata fiartă, cu toate că cele mai multe variante recomandă fasolea borlotti (o fasole pestriță), pe care, însă, eu nu am avut de unde s-o procur. Vă asigur că supa a fost foarte bună și așa.

În momentul servirii, se obișnuiește adesea să se adauge puțin parmezan ras, care va transforma supa minestrone din una vegană într-una (lacto-ovo) vegetariană, dar și în ceva încă și mai gustos. Țineți cont de această sugestie, atunci când veți servi minestrone. O altă abordare ar fi să adăugați o coajă-două de parmezan către finalul fierberii, aceasta va da un gust irezistibil supei.

Înainte de a trece mai departe, simt că-i musai să subliniez cât de importantă este apa folosită, atunci când gătim o supă. De regulă, apa din rețeaua publică este potabilă. Totuși, aceasta are un gust de clor pe care nu doresc să-l simt în preparatele pe care le gătesc. În plus, nimeni nu-mi poate garanta că traseul de conducte prin care ajunge la mine apa de la rețea este într-o stare perfectă, mai ales că mi s-a colmatat filtrul de la bateria chiuvetei din bucătărie, în mod repetat. De aceea, am optat pentru folosirea purificatorului Sistemath Diamond de La Fântâna, atât pentru apa de băut cât și pentru gătit. Purificatorul elimină până la 99% din toate impuritățile ce pot contamina apa de la rețea pe drumul ei până la mine acasă, precum clor, rugină, nisip etc și o livrează la temperatura camerei, rece ca de la frigider sau fierbinte.

Sistemath
Diamond

Vezi produs >

Sistemath
Luxium

Vezi produs >

Sistemath
Carbopurity

Vezi produs >

Sistemath
HomeBox

Vezi produs >

Sistemath
Nano

Vezi produs >

Sistemath
Duon

Vezi produs >

Sistemath
Trion

Vezi produs >

Sistemath
Hidrateq

Vezi produs >

Sistemath
Averio

Vezi produs >

Sistemath
Averio Small

Vezi produs >

Cu acest purificator de apă, nu mai trebuie să cumpăr apă plată de la magazin și am scăpat și de PET-uri, care se adunau într-un volum mare. Am la discreție apă de băut și pentru gătit, sănătoasă și cu gust excelent iar de mentenanța aparatului se ocupă aceiași oameni de La Fântâna, care vin și verifică purificatorul, schimbându-i și filtrele, totul în baza unui abonament. Cine îl găsește de folos îl poate avea în bucătărie - cu codul LAURA23 utilizat până la 31 decembrie 2023, orice abonament cu echipament de filtrare a apei vine cu prima lună gratuit.

Așadar, pentru supa minestrone, a cărei rețetă detaliată o găsiți mai jos, am folosit doar apă colectată de la purificatorul Sistemath Diamond, atât pentru fierbere cât și apa rece de care am avut nevoie.

Ingrediente pentru 4 porții de supă de legume:

  • 1 morcov mic (50 de grame)
  • 1 ceapă roșie mică (50 de grame)
  • 1 tijă de țelină apio
  • 25 ml. de ulei de măsline extravirgin
  • 1 rămurică mica de rozmarin
  • 1 foaie de dafin (proaspătă)
  • 100 de grame de praz (partea albă și cea verde deschis)
  • 100 de grame de dovlecel
  • 150 de grame de cartofi
  • 100 de grame de fasole roșie gata fiartă (borlotti, în variantele italiene)
  • 150 de grame de dovleac
  • 150 de grame de conopidă
  • 100 de grame de mazăre proaspătă sau congelată
  • 150 de grame de roșii decojite, în cuburi (proaspete sau din conserve)
  • sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
  • ulei de măsline extravirgin, pentru servire
  • optional, puțin parmezan ras

Mod de preparare a supei Minestrone de legume:

1. Primele operații sunt cele care implică spălarea și zvântarea legumelor folosite. Se curăță de coajă morcovii, ceapa și se spală bine, la fel și tija de apio. Toate se taie în cubulețe fine. Alături de legumele tocate, în imaginea de mai jos, vedeți și aromaticele folosite, rozmarinul și dafinul proaspăt. Acestea se leagă strâns cu sfoară de bucătărie.

2. Dovleacul se decojește cu un peeler pentru legume. Se îndepărtează semințele și filamentele din interior, răzuind cu o lingură. Se taie o bucată de dovleac corespunzând gramajului necesare care se taie apoi în cubulețe de aproximativ 2x2 cm. Dovleceii se taie în cubulețe de aproximativ 1x1 cm. Conopida, de asemenea, se taie în buchețele mici, cât să încapă în lingură. Prazul se curăță bine și se îndepărtează un rând de foi de la exterior. Se spală în mai multe ape și se taie în felii subțiri. Cartofii bine spălați se decojesc și se taie în cubulețe, care se păstrează în apă rece.

3. Într-o oală de 4 litri, se pune uleiul de măsline. Se încinge pe foc potrivit și se adaugă morcovul, ceapa și țelina apio, împreună cu buchețelul de ierburi aromatice. Se presară cu sare, se reduce focul la minimum și se călesc toate, sub capac, amestecând din când în când, timp de 4-5 minute.

4. După sotare, se adaugă în cratiță dovleacul, cartofii, conopida și fasolea. Se sotează pentru scurt timp împreună cu celelalte, amestecând de 1-2 ori (maximum 1 minut).

5. Pentru a fierbe legumele, e nevoie de 2 litri de apă fierbinte. Eu am folosit apa fierbinte livrată gata încălzită de purificatorul Sistematch Diamond.

6. Se acoperă legumele cu apa fierbinte și se asezonează cu 1 linguriță de sare. Se aduce totul la fierbere apoi se reduce focul la minimum, se acoperă cu capacul și se fierbe timp de 25 de minute.

7. După ce primele 25 de minute au trecut, se adaugă cuburile de dovlecel, mazărea și cuburile de roșii. Dacă supa este prea densă, se poate ajusta acum, adăugând apă fierbinte în cantitatea dorită. Se ajustează gustul cu sare și piper proaspăt măcinat și se mai fierbe timp de 5-6 minute.

8. În final, supa trebuie să aibă un gust echilibrat, suficient de sărat și piperat. Densitatea specifică a supei minestrone este mai mare decât a ciorbelor românești, deci poate fi cât de deasă. Pe de altă parte, sigur că o putem ajusta așa încât să fie după placul nostru, cu mai mult sau mai puțin lichid. Înainte de servire, se scoate din supă buchețelul de ierburi aromatice.

9. Supa minestrone se servește caldă, cu un strop de ulei de măsline extravirgin pe deasupra și cu piper negru proaspăt râșnit. Pentru un gust mai delicios, puteți presăra parmezan ras pe suprafața supei. Poftă mare!