Apă plată îmbuteliată
Printr-o simplă comandă, îți aducem acasă apă plată (apă minerală sau apă de izvor) sau apă minerală carbogazificată bună și cu gust proaspăt. Apa de izvor este îmbuteliată într-o fabrică ultramodernă de la Tălmaciu, județul Sibiu și este testată în permanență. Apa minerală La Fântâna este extrasă din Mitrovo Polje (Serbia), o regiune muntoasă, încadrată de masivi de până la 2000 metri.
-
Suport de înaltare gri mat Destinat utilizării alături de sticla reutilizabilă de 8L
45,00lei -
Suport de înaltare transparent Destinat utilizării alături de sticla reutilizabilă de 8L
101,00lei -
Robinet sticlă 8L Utilizat alături de sticla de 8L
18,00lei -
Kit accesorii sticlă 8L Suport metalic și robinet pentru sticla reutilizabilă de 8l
45,00lei -
Suport metalic pentru cutia de apă La Fântâna Pentru o utilizare simplă și acces ușor
46,00lei
Care este diferența dintre apa minerală plată și apa plată de izvor?
Mai întâi, câteva precizări și clarificări.
Apa plată poate fi apă minerală, apă de izvor sau apă de masă. „Plată” definește strict faptul că apa nu este carbogazificată și nu are legătură cu tipul de apă imbuteliata - minerală, de izvor sau de masă. Orice tip de apă potabilă poate fi „apă plată”, așa cum orice tip de apă potabilă poate fi „apă carbogazificată”, dacă i se adaugă dioxid de carbon alimentar.
Diferențele dintre apa minerală și apa de izvor sunt date de caracteristicile compozitiei minerale și de încadrarea juridică. În primul rând, trebuie precizat că atributul „plată” este doar comercial și servește la a distinge apa necarbogazoasă de cea îmbogățită cu dioxid de carbon (natural, de la sursă sau după extragere).
Referitor la diferențe, foarte pe scurt, apa minerală are ca surse izvoare care au primit licente de exploatare de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale care sunt proprietatea statului. Apa minerală poate proveni numai din izvoare montane strict ferite de contaminanți, care au o compoziție minerală caracteristică și constantă de-a lungul timpului. Constanța compozitiei minerale din apa de izvor nu e la fel de strictă ca la apa minerala. Apa de izvor este mai slab mineralizată față de o apă minerală, iar compoziția acesteia poate varia ușor, între anumiți parametri. Ambele tipuri de apă se extrag din izvoare subterane, trebuie să fie microbiologic pure și să fie îmbuteliate la sursă.
Ce compoziție minerală are apa plată de izvor? (8L și 10L)
Apa plată de izvor îmbuteliată de La Fântâna din Tălmaciu, jud. Sibiu are o compoziție minerală echilibrată, cu o cantitate de sodiu scăzută, ceea ce o face recomandabilă inclusiv pentru persoanele cu restricții alimentare. Poți consulta lista completă a compușilor fizico-chimici din apa plată de izvor La Fântâna și afla beneficiile apei minerale pentru organism aici.
Care este cantitatea de fluor din apa plată de izvor? Dar din apa minerală?
Limita legală maxim admisă în legislația României în ce privește prezența fluorului în apa potabilă este de 1.5mg/litru, iar in apa minerala, de 5.0 mg/l. In cazul apei minerale, la concentraţii mai mari de 1,5 mg/l se va specifica pe etichetă: "Conţine mai mult de 1,5 mg/l: produs nerecomandat consumului regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani". Apa minerală naturală Sestina conține fluoruri în concentratie de 0,12 mg/litru, apa minerală naturală îmbuteliată în Serbia conține fluoruri în concentratie de 0,27 mg/litru, iar apa plată de izvor de la Tălmaciu - 0,19 mg/litru.
Fluorul din apa plată sau carbogazoasă, în cantități foarte mici, poate avea efecte benefice, însă poate fi extrem de toxic în cantități mai mari. SUA și alte state ale lumii au introdus cantități mici de fluor în rețelele publice de apă potabilă încă de la jumătatea secolului trecut, motivul fiind că prezența fluorului în apa potabilă ajută la sănătatea dentară. Potrivit unui articol publicat de Harvard Public Health, cercetările mai recente relevă că riscurile asociate prezenței fluorului în apă depășesc potențialele beneficii, iar țările care adaugă fluor în apă au scăzut sau eliminat prezența acestui element în apa potabilă de la rețea. E important de menționat că România nu se află pe lista acestor țări.
Poți citi articolul pe temă publicat de Harvard Public Health, în limba engleză, aici:
https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/fluoridated-drinking-water/
Poți consulta lista compușilor fizico-chimici din fiecare apă îmbuteliată de La Fântâna aici:
https://lafantana.ro/ro/asistenta/avize-certificari-si-buletine-de-analiza.
Care este pH-ul apei plate La Fântâna?
pH-ul este parametrul care indică concentrația ionilor de hidrogen din apă. pH-ul neutru are valoarea 7.00, iar legislația prevede ca pH-ul pentru o apă potabilă trebuie să fie cuprins în intervalul 6.5-9.5 unități pH. În cazul în care apa contine dioxid de carbon natural sau adăugat, pH-ul poate să aibă valori și mai mici de 6.5, chiar si de 4.00.
- Apa plată La Fântâna îmbuteliată la București are un pH de 8,2 unit. pH
- Apa plată de izvor La Fântâna îmbuteliată la Tălmaciu, în județul Sibiu de 8L și 10L, are un pH de 7,9 unit. pH
- Apa minerală naturală plată La Fântâna îmbuteliată la Mitrovopolje, în Serbia, de 0.5L si 1,5L, are un pH de 7.0 unit. pH
- Apa minerală naturală carbogazificată La Fântâna îmbuteliată la Mitrovopolje, în Serbia, de 0.5L are un pH de 4,8 unit. pH.
Care este reziduu sec al apei plate? Dar al apei minerale?
Reziduul sec reprezintă totalitatea compușilor dizolvați din apă, compuși care rămân într-un vas după ce un litru de apă s-a evaporat complet. Reziduul sec se exprimă în mg/litru, iar valoarea acestuia trebuie să apară pe etichete.
Din punct de vedere al valorii reziduului sec, conform legislaţiei romaneşti şi a directivelor europene, se diferentiaza patru tipuri de apă minerală:
- Cu mineralizare foarte scazuta, cand reziduul sec este sub 50 mg/l
- Cu mineralizare scazuta, oligominerale, cand reziduul sec este intre 50 si 500 mg/l
- Cu mineralizare medie, cand reziduul sec este inte 500 si 1500 mg/l
- Cu mineralizare bogata, cand reziduul sec este peste 1500 mg/l
Puteți consulta cantitatea de reziduu sec al apelor îmbuteliate de La Fântâna aici.
Care este diferența dintre apa minerală și apa carbogazoasă/carbogazificată?
Apa minerală se referă la o categorie aparte de apă, extrasă și îmbuteliată la sursă, supusă unor norme riguroase de calitate, compoziție și control. Apa minerală poate fi necarbogazificată (apa plată) sau cu diverse grade de adaos de dioxid de carbon, fie natural (așa iese din izvorul mineral), fie în procesul de extragere și îmbuteliere.
In functie de dioxidul de carbon existent in apa, apele minerale sunt de urmatoarele categorii:
- Necarbogazificata (plata), care se extrage fara dioxid de carbon din sursa
- Natural carbogazoasa, care are dioxid de carbon natural, de la sursa
- Carbogazificata, careia i se adauga dioxid de carbon.
Orice tip de apă potabilă - de masă, de izvor sau minerală - poate fi carbogazificată.