Un an de la lansarea unui serviciu esențial pentru români și mediu, care revoluționează modul  de consum al apei
Un an de la lansarea unui serviciu esențial pentru români și mediu, care revoluționează modul  de consum al apei

Un an de la lansarea unui serviciu esențial pentru români și mediu, care revoluționează modul de consum al apei

Acum mai bine de un an, în martie 2021, lansam un serviciu esențial –pentru români, pentru România și, desigur, și pentru noi, La Fântâna. Serviciul nostru de livrare a apei în sticle reutilizabile de 8 litri are deja - și va continua să aibă - un impact important asupra felului în care înțelegem să bem apă în secolul XXI.

 

De ce a fost, este și va mai fi nevoie de un astfel de serviciu?

Felul în care românii obișnuiesc să bea apă este încă influențat de refuzul de a consuma „apa direct de la robinet”, în care unii dintre noi nu au încredere (uneori, această neîncredere e legitimă). Astfel, mulți români aleg sau sunt nevoiți de circumstanțe să cumpere o apă mai bună de băut din magazin, în sticle de tip PET. Mai mult, aprovizionarea cu apă – și mai apoi, încercarea de a recicla sticlele – presupune vizite regulate la magazin și consumul unor resurse de timp și de bani.

Mulți români acceptă acest compromis ca să bea zilnic o apă sigură - însă și mai mulți văd, trăiesc și sunt îngrijorați de munții de ambalaje din plastic de unică folosită ce sufocă râuri, câmpii, păduri, grădini, parcuri etc.. Cantitatea deșeurilor din plastic este sufocantă și crește într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea de a le recicla.

Într-o lume în care mai puțin de jumătate dintre deșeurile de plastic sunt reciclate, lucrurile nu ar trebui să rămână așa. Ar trebui să acordăm o mai mare atenție naturii și apei pe care o bem zilnic. Este unul dintre motivele pentru care am lansat anul trecut serviciul de livrare a apei de izvor în sticle reutilizabile de 8 litri. Este un pas important în direcția cea bună și o confirmare a spiritului inovator și a dorinței noastre de a oferi alternative consumatorilor.

Putând fi reumplută de până la 50 de ori, o sticlă reutilizabilă de 8 litri (fabricată din policarbonat și întotdeauna reciclată corespunzător) poate preveni irosirea a până la 800 de PET-uri de 0,5 litri sau a 200 de PET-uri de 2 litri, care ar ajunge în natură. Numai în 2021, apa îmbuteliată de La Fântâna în recipiente reutilizabile a „scutit” mediul înconjurător de pînă la aproape 200 de milioane de ambalaje de unică folosință în care ar fi încăput același volum de apă.

 

Ce facem și cum protejează serviciul nostru natura?

Îmbuteliem apa noastră de izvor de la Tălmaciu, județul Sibiu, în sticle reutilizabile de 8 litri, pe care le livrăm oriunde în țară pe baza comenzilor făcute în magazinul nostru online. Apa din aceste sticle este oligominerală, cu o mineralizare totală de sub 500 mg/l, cu gust plăcut și echilibrat, datorat sărurilor de calciu și magneziu, și o compoziție minerală stabilă. Apa intră în categoria celor recomandate pentru consumul zilnic, având un conținut foarte mic de sodiu și fiind recomandată și celor cu restricții dietare.

 

Confortabil, convenabil și ecologic – cele trei atribute-cheie ale serviciului

E confortabil, pentru că nu mai e nevoie să-ți cumperi periodic de la magazin apa de băut și să o cari până acasă. Lipsa de apă sau neîncrederea în sistemul local de alimentare cu apă îi determină pe unii oameni să își cumpere separat apa de băut. Însă, suntem siguri că nu puțini sunt cei care nu mai vor sau nu mai pot căra baxuri de apă și care ar vrea ca apa să le fie livrată la ușă.

E convenabil, pentru că bei acasă o apă bună și proaspătă de izvor, sigură și recomandată pentru consum zilnic. Pe lângă apa bună de care ai parte, o plătești la un preț comparativ cu cel din magazine și, pentru majoritatea pachetelor, transportul este inclus.

E ecologic, pentru că sticlele sunt reutilizabile, iar tu nu mai pui în circulație ambalaje de plastic de unică folosință, de tip PET, care pot alimenta (de multe ori și fără intenție) munții de plastic din natură. O astfel de sticlă poate fi reutilizată de până la 50 de ori, după care ajunge la reciclat pentru a lua forma unei noi sticle reutilizabile. În comparație, multe dintre sticlele de tip PET utilizate de majoritatea oamenilor, cel puțin în România, nu ajung în circuitul de reciclare, ci în natură.

 

Cum funcționează, de fapt?

Funcționează cât se poate de simplu. Doar la prima comandă plătești ambalajele, adică sticlele reutilizabile de 8 litri, iar după ce le golești, mai faci o comandă, echipa noastră de livrare îți aduce sticlele pline și le preia pe cele goale. Apa, calculată la litru, costă cât ar costa și luată la PET, din magazin.

În fabrica modernă unde o îmbuteliem, cea de la Tălmaciu, de unde extragem și apa de izvor, avem și un laborator propriu, unde testăm apa permanent. Pe lângă extragerea cu grijă și testarea regulată a apei, ne asigurăm că, după fiecare utilizare, sticlele reutilizabile sunt atent igienizate și dezinfectate într-un circuit controlat, pe o linie automată și performantă, fără intervenție umană.

 

Dacă te numeri printre cei care vor acasă o apă bună și sigură de băut, livrată într-un ambalaj mai prietenos cu mediul înconjurător, atunci serviciul nostru este potrivit pentru tine – și pentru toți românii care vor o schimbare a modului în care își beau apa, dar știu că o fac în cel mai eco și ușor mod cu putință.