Apa, în centrul eforturilor pentru un prezent sustenabil
Apa, în centrul eforturilor pentru un prezent sustenabil

Apa, în centrul eforturilor pentru un prezent sustenabil

„Sustenabilitate” este un termen aflat pe buzele tuturor, și nu de ieri. În cea mai simplă definiție posibilă, înseamnă să folosești resursele disponibile azi fără să pui în pericol resursele de care are nevoie generația următoare.

Problematica este extrem de diversă – și de complexă. Sustenabilitate înseamnă și să nu arunci zațul de cafea, ci să-l folosești ca îngrășământ, înseamnă și să nu iei mașina personală la un drum dacă poți folosi transportul public. Înseamnă și să nu cumperi produse obținute prin exploatarea abuzivă a omului sau naturii, și să ieși în stradă pentru apărarea unor valori sau principii care merită lăsate generațiilor viitoare.

În ultimele decenii am numit ceea ce numim acum „sustenabilitate” în multe feluri și cu multe nuanțe – i-am spus „ecologie”, „spirit civic”, „bun simț”, „cumpătare”, „iubirea de Aproapele”... Îi putem spune generic „bine-facere cu gândul spre ziua de mâine”. Sustenabilitatea înglobează toate aceste valori și multe altele – cele legate de mediu și de dinamicile sociale fiind, desigur, cele mai vizibile și cu impact imediat.

 

Apa este și trebuie să se afle în centrul eforturilor de sustenabilitate

De ce? Dacă nu e de la sine evident, pentru că:

  • E elementul fundamental al vieții, fără apă nu există viață. Fără apă sigură nu există viață sigură. Fără apă de calitate nu există viață de calitate;
  • Industriile construite în jurul băuturilor îmbuteliate – în primul rând în apei - poluează pentru că generează PET-uri – unul dintre protagoniștii poluării la nivel gobal. În Europa, aproape 30% din apa pe care o bem e îmbuteliată în ambalaje de unică folosință. La nivel global, fiecare om bea anual, în medie, 50 de litri de apă din ambalaje PET. Și fiecare om aruncă anual, în medie, peste 1,5 kilograme de plastic de tip PET provenit din ambalaje. Plastic care ajunge în natură și poluează pe termen lung, inclusiv apa care se întoarce spre noi. Motivul pentru care bem atâta apă la PET e același la români ca peste tot în lume – neîncrederea, percepută sau dovedită, în apa din rețelele publice de alimentare. Apa de la robinet, deși este potabilă și sigură pentru consum, poate avea depuneri ori mirosuri care o fac neatrăgătoare sau care ridică suspiciuni.

 

La Fântâna are soluții menite să abordeze sustenabil cele două problematici – rezervele față de apa potabilă din sistemul public și excesul de consum de apă la PET. Ne-am luat un angajament ferm, pe termen lung, să schimbăm felul în care românii beau apă - în sensul unei hidratări sustenabile.

În privința neîncrederii în apa de la chiuvetă – sistemele noastre de filtrare elimină gustul și mirosul neplăcute, reziduurile mecanice, fizice și chimice, apa rezultată fiind bună și sigură pentru consum, fără să-și fi pierdut calitățile organoleptice. Iar prin Sistemath, noua tehnologie de filtrare ce reproduce circuitul natural al filtrării apei, creștem semnificativ accesibilitatea fiecăruia la o apă bună și sigură de băut.

Cât despre reducerea consumului de apă la PET – am creat un serviciu național de livrare a apei de izvor de la Tălmaciu, prin sticle reutilizabile de 8 litri. O apă ideală pentru consum zilnic, transportată oriunde e comandată într-un ambalaj care, la fiecare ciclu de utilizare, oprește de la introducerea în circuit a până la 16 PET-uri de apă. Iar în ciclul său de viață, de circa 50 de reutilizări, o astfel de sticlă scutește mediul de până la 800 de ambalaje de tip PET.

Ce încă lipsește pentru un viitor mai sustenabil în jurul hidratării cu apă este chiar (auto)educarea fiecăruia dintre noi pentru mai multă responsabilitate atunci când bem apă. Iar La Fântâna și-a luat un angajament ferm și în acest sens.