APA VIE A ORAȘULUI
APA VIE A ORAȘULUI

APA VIE A ORAȘULUI

Autor: Dan Barbulescu, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești

Foto: Helmut Ignat

 

Parcul Natural Văcărești a luat ființă în anul 2016, luna mai. Se instituia prin Hotărâre de Guvern primul parc natural situat în spațiul urban din România. Un moment memorabil în istoria protecției mediului din România. O poveste despre apă și viață asa cum n-a mai văzut Bucureștiul vreodată.

În 2016, locuitorii orașului au primit cel mai mare parc din ultimii 70 de ani și cel mai mare spațiu verde compact - 1 m2 pentru fiecare. Un loc special pe care natura l-a invadat discret și iremediabil: peste 140 de specii de păsări, 11 specii de reptile și amfibieni, 6 specii de mamifere (vidră, nevăstuică, bizam, arici, vulpe), peste 100 de specii de insecte și un peisaj care te duce cu gândul la Delta Dunării. Este motivul pentru care destul de des apare în discursul public drept "delta orașului" sau "delta dintre blocuri".

Fără să fie o deltă, Parcul Natural Văcărești (arie naturală protejată echivalentă categoriei V - IUCN) este o zonă umedă autentică, alimentată din precipitații și din pânza freatică. Parcul este așadar o poveste de succes în care apa a fost prezentă de la bun început.

În 2017 Asociația Parcul Natural Văcărești a devenit administrator al parcului prin contractul semnat cu Ministerul Mediului, avînd misiunea de a proteja și conserva valorile naturale și în același timp de a promova educația pentru natură, precum și de a oferi comunității posibilități de recreere în mijlocul naturii. Așa a apărut ideea de a crea la Văcărești o școală vie dedicată naturii.

 

 

În locul potrivit, la momentul potrivit, apa vie a parcului se întâlnește cu La Fântâna. Compania susține un stil de viață sănătos și activ, bazat pe cunoaștere și performanță, valori importante care stau la baza dezvoltării La Fantana. Activitățile administrației pentru o serie de proiecte deosebit de importante pentru parc și pentru oraș au atras simpatia și susținerea companiei . Astfel, "Poteca biodiversității urbane", primul traseu tematic al parcului, a fost dezvoltat cu sprijinul La Fântâna, din dorința de a încuraja comunitatea să facă cunoștință și să se împrietenească cu natura la ea acasă, în oaza verde-albastră din mijlocul celui mai aglomerat oraș din România.

Din 2017 au pătruns pe potecă mii de vizitatori curioși să privească și să înțeleagă creația apei vii. Traseul cuprinde spații de observare a naturii, locuri de birdwatching, elemente tematice prin care vizitatorii pot înțelege mai bine spectacolul naturii. S-a vorbit îndelung despre traseul biodiversității; surse importante din mass media, precum National Geographic, Ecomagazin, Agerpres, Igloo, Digi24, rfi au promovat proiectul și sprijinul celor care au făcut posibilă deschiderea lui a fost apreciat. De asemenea, mai mulți jurnaliști au răspuns invitației de a veni să ia la picior poteca iar unii dintre ei, mai norocoși, au avut parte de surprize în afara programului, precum întîlnirea cu una dintre vidrele care și-au găsit sălaș bun în parc.

 

 

În anul 2018 continuăm colaborarea cu La Fântâna, care ”a adoptat” elementul vital al parcului - APA. Împreună, ne propunem să contribuim la informarea și educarea comunității cu privire la valoarea apei și importanța zonelor umede pentru București și să îmbunătățim calitatea apelor de suprafață din parc. Ne așteaptă un an plin, în care, cu sprijinul LA Fantâna, vom studia viața acvatică, vom vorbi vizitatorilor despre apă și rolul ei, nu numai pentru natură dar și pentru oraș, vom dezvolta inițiative de conștientizare, comunicare dar și activități practice de igienizare și salubrizare.

Din 2018 apa de la Văcărești are un partener de nădejde în persoana companiei LA Fântâna. Este o garanție în plus că apele din Văcărești vor rămîne curate, pline de viață și având același rol creator de până acum.