CUM ALEGI PURIFICATORUL DE APĂ OPTIM PENTRU TINE. GHIDUL CUMPĂRĂTORULUI
CUM ALEGI PURIFICATORUL DE APĂ OPTIM PENTRU TINE. GHIDUL CUMPĂRĂTORULUI

CUM ALEGI PURIFICATORUL DE APĂ OPTIM PENTRU TINE. GHIDUL CUMPĂRĂTORULUI

Evident că înaintea unui „cum” există un „de ce” – dar dacă citești acest articol înseamnă că știi deja, măcar în parte, de ce.

  • Ai siguranța unei ape potabile curățate de impurități mecanice care pot veni pe țevile din sistemul de alimentare;
  • Ai confortul unei surse care-ți dă apă rece sau fierbinte, după cum ai nevoie
  • Siguranța de mai sus te ajută și să dai mai puțini bani pe apă îmbuteliată – inclusiv să economisești și să consumi mai puțin plastic
  • Cu un serviciu asigurat de o companie specializată în servicii de hidratare ai și garanția bunei funcționări și mentenanța dispozitivului.
  • (iar astea nu sunt toate)

Să revenim însă la întrebarea din titlu. Piața e plină. Modele sunt numeroase. Cum alegi ce e mai bun pentru tine?

 

Selecția purificatorului de apă în funcție de sistemul de filtrare

Mai întâi o precizare – „purificator de apă” nu înseamnă că face o apă pură microbiologic – nici nu ai putea bea așa ceva. Purificatorul de apă este un dispozitiv care filtrează apa, prin mai multe sisteme de filtrare, și ți-o livrează rece sau fierbinte, sigură pentru consum.

Acum, că am lămurit asta, în general vei întâlni pe piață:

  • Purificatoare cu carbon activ – acesta e printre cele mai întâlnite și eficiente sisteme de filtrare a apei; cu el ai garanția că ai eliminat clorul și alte substanțe posibil toxice sau neplăcute la gust din apă.
  • Purificatoarele cu lămpi cu ultraviolete – lămpile astea curăță bine apa, însă durata lor de viață nu e foarte mare, ci cam ca a unui bec.
  • Purificatoarele cu filtre de osmoză inversă – sunt mai scumpe, dar și mai sigure, pentru că elimină și bacterii, paraziți sau viruși. E de recomandat să ai un astfel de purificator în vedere dacă extragi direct apa dintr-un puț sau un izvor, care nu trece prin controlul unei companii specializate.
  • Purificatoarele cu ionizator de apă – Cele mai complexe și sigure (dar nu tocmai ieftine), aceste dispozitive nu doar filtrează apa, dar îi pot schimba și duritatea (pH-ul). Astfel, poți avea apă alcalină, pentru băut și gătit, sau apă acidă, pentru curățenie și spălat vegetale – plus apă cu pH nemodificat, pentru băut.

 

Așadar, când alegi un purificator, ține cont că puterea lor de a elimina orice nu e binevenit în apa pe care o bei diferă în funcție de tehnologie și preț dar, cel mai important, trebuie să ții cont de sursa de apă la care îl vei racorda.

 

Purificator de apă simplu vs. dozator dublu

Dacă ești sigur/ă că vrei doar apă de băut imediat, un purificator simplu, adică cu un singur robinet, de la care iei doar apă rece, e ceea ce-ți trebuie. Totuși, mai faci o cafea, un ceai, o supă instant. Sau poate ai probleme cu dinții, iar apa de la dozator e prea rece. Vei dori atunci un dozator cu două robinete, care să-ți dea și apă la 95 de grade Celsius. În general, dozatorul dublu e alegerea cea mai bună!

 

Alegerea purificatorului de apă în funcție de capacitatea rezervorului

Un alt lucru important de știut înainte de a-ți alege un purificator e să știi cam câtă apă se consumă. E important dacă de acolo beau una, două sau mai multe persoane. Cu cât sunt mai mulți consumatori, în medie, cu atât aparatul pe care-l iei ar trebui să fie mai mare – asta dacă nu vrei să rămâi la vreun moment dat fără apă, desigur. Dozatoarele mici, pentru o persoană sau două, au un rezervor de 3-4 litri – cele mari, cu care stingi setea familiei, au 10 litri.

 

Dimensiunile potrivite ale purificatorului de apă

 La fel ca mai sus, dimensiunea aparatului diferă în funcție de capacitatea sa de a filtra și reține apa filtrată – așadar, un dozator pentru mai mulți consumatori va fi mai mare, iar unul pentru consum restrâns poate încăpea și într-o servantă!

 

Selecția purificatorului de apă în funcție de montaj

Numeroase purificatoare de apă de pe piață sunt relativ simplu de instalat. Presupune să alegi locul optim de amplasare ținând cont de fluxul de persoane și de lumină și umiditate, să branșezi furtunul de alimentare și gata treaba. Totuși, e mai sigur dacă apelezi la firma de la care îl cumperi pentru montaj. Iar cel mai sigur e să apelezi la serviciile unui furnizor de astfel de sisteme ca abonament, pentru că tehnicienii vor ști să-l instaleze și amplaseze în deplină siguranță, dar și să-ți spună cum să-l folosești și să-l întreții astfel încât să nu ai probleme cu el.

 

Cel mai bun purificator de apă – garanție și întreținere

În general, ca la orice alt produs, calitatea  se plătește. E bine să te ferești de aparatele propuse la prețuri suspect de mici, pentru că cel mai probabil acestea vor avea o calitate îndoielnică și se vor strica rapid. Un producător reputat, care și-a confirmat în timp poziția pe piață va oferi nu doar calitate, ci și garanție și service pentru aparatul vândut. Din nou însă, pentru mai mult confort, mai multă economie și mai puțină bătaie de cap, cel mai bine e să apelezi la serviciile unui furnizor de servicii de hidratare – adică să nu cumperi aparatul, ci un abonament care înseamnă aparatul oferit în custodie, instalare, mentenanță, service și schimbarea periodică a filtrelor.