Evident că înaintea unui „cum” există un „de ce” – dar dacă citești acest articol înseamnă că știi deja, măcar în parte, de ce.
Să revenim însă la întrebarea din titlu. Piața e plină. Modele sunt numeroase. Cum alegi ce e mai bun pentru tine?
Mai întâi o precizare – „purificator de apă” nu înseamnă că face o apă pură microbiologic – nici nu ai putea bea așa ceva. Purificatorul de apă este un dispozitiv care filtrează apa, prin mai multe sisteme de filtrare, și ți-o livrează rece sau fierbinte, sigură pentru consum.
Acum, că am lămurit asta, în general vei întâlni pe piață:
Așadar, când alegi un purificator, ține cont că puterea lor de a elimina orice nu e binevenit în apa pe care o bei diferă în funcție de tehnologie și preț dar, cel mai important, trebuie să ții cont de sursa de apă la care îl vei racorda.
Dacă ești sigur/ă că vrei doar apă de băut imediat, un purificator simplu, adică cu un singur robinet, de la care iei doar apă rece, e ceea ce-ți trebuie. Totuși, mai faci o cafea, un ceai, o supă instant. Sau poate ai probleme cu dinții, iar apa de la dozator e prea rece. Vei dori atunci un dozator cu două robinete, care să-ți dea și apă la 95 de grade Celsius. În general, dozatorul dublu e alegerea cea mai bună!
Un alt lucru important de știut înainte de a-ți alege un purificator e să știi cam câtă apă se consumă. E important dacă de acolo beau una, două sau mai multe persoane. Cu cât sunt mai mulți consumatori, în medie, cu atât aparatul pe care-l iei ar trebui să fie mai mare – asta dacă nu vrei să rămâi la vreun moment dat fără apă, desigur. Dozatoarele mici, pentru o persoană sau două, au un rezervor de 3-4 litri – cele mari, cu care stingi setea familiei, au 10 litri.
La fel ca mai sus, dimensiunea aparatului diferă în funcție de capacitatea sa de a filtra și reține apa filtrată – așadar, un dozator pentru mai mulți consumatori va fi mai mare, iar unul pentru consum restrâns poate încăpea și într-o servantă!
Numeroase purificatoare de apă de pe piață sunt relativ simplu de instalat. Presupune să alegi locul optim de amplasare ținând cont de fluxul de persoane și de lumină și umiditate, să branșezi furtunul de alimentare și gata treaba. Totuși, e mai sigur dacă apelezi la firma de la care îl cumperi pentru montaj. Iar cel mai sigur e să apelezi la serviciile unui furnizor de astfel de sisteme ca abonament, pentru că tehnicienii vor ști să-l instaleze și amplaseze în deplină siguranță, dar și să-ți spună cum să-l folosești și să-l întreții astfel încât să nu ai probleme cu el.
În general, ca la orice alt produs, calitatea se plătește. E bine să te ferești de aparatele propuse la prețuri suspect de mici, pentru că cel mai probabil acestea vor avea o calitate îndoielnică și se vor strica rapid. Un producător reputat, care și-a confirmat în timp poziția pe piață va oferi nu doar calitate, ci și garanție și service pentru aparatul vândut. Din nou însă, pentru mai mult confort, mai multă economie și mai puțină bătaie de cap, cel mai bine e să apelezi la serviciile unui furnizor de servicii de hidratare – adică să nu cumperi aparatul, ci un abonament care înseamnă aparatul oferit în custodie, instalare, mentenanță, service și schimbarea periodică a filtrelor.