Sustenabilitatea e o vorbă-n vânt fără implicarea societății. Cum poate apa să educe oamenii pentru o viață mai sustenabilă
Sustenabilitatea e o vorbă-n vânt fără implicarea societății. Cum poate apa să educe oamenii pentru o viață mai sustenabilă

Sustenabilitatea e o vorbă-n vânt fără implicarea societății. Cum poate apa să educe oamenii pentru o viață mai sustenabilă

 

Vedem, citim și, mai ales, simțim zilnic cum schimbările climatice ne afectează viața. Realități pe care le credeam posibile doar departe, în zone deșertice sau tropicale, sunt acum palpabile în Câmpia Dunării sau în Moldova. Fenomene extreme precum valurile prelungite de caniculă, incendii de pădure, secetă, tornade sau inundații apărute după o ploaie torențială sunt, deja, parte din actualitatea românească.

Nimeni nu mai are vreo legitimitate morală să ignore noua realitate și să spună „nu e treaba mea”, pentru că acum chiar e treaba tuturor – pentru că noi, oamenii, prin poluare și excese de exploatare și consum, suntem parte a problemei și începem să conștientizăm acest fapt.

De la conștientizare la acțiune, însă, drumul e adesea anevoios și e nevoie de eforturi concertate de educație și de implicarea tuturor actorilor sociali.

Unde anume, însă, poate acționa fiecare cetățean, oricare dintre noi și cu toții împreună? La propriile obiceiuri și la lupta cu propria rezistență la schimbare.

Să luăm ca exemplu plasticul de unică folosință – parte majoră a problemei poluării la nivel global – și ce putem face să reducem consumul.

Când mergem la cumpărături la piață sau la magazin, nu mai luăm punga de plastic pe care ne-o oferă vânzătorul; venim cu sacoșa noastră reutilizabilă de acasă. Ținem una mereu în geantă. Când cumpărăm legume și fructe, nu mai folosim pungi din plastic de unică folosință – le putem cântări și eticheta și fără acestea, în majoritatea cazurilor.

Poate cel mai important – când ne cumpărăm apă îmbuteliată la PET, să ne gândim de două ori înainte de a face asta. Pentru că acel PET poate să nu ajungă la reciclat, dacă-l aruncăm aiurea. Pentru că în locul acelui PET putem avea un termos sau alt vas în care să ne ținem apa adusă de acasă și cu care să ne hidratăm de-a lungul zilei.

Astfel de schimbări de comportament pot – și trebuie – să fie stimulate și de alți actori ai societății – iar aici ne referim nu doar la reprezentanții statului ci, mai ales, la actorii economici, instituțiile și companiile unde majoritatea românilor lucrează – la birou, de acasă sau pe teren. Organizațiile care înțeleg cât de important e să creeze o cultură a sustenabilității în interiorul lor vor avea un viitor. Inerția și ancorarea în practicile trecutului sunt o carte perdantă.

Într-o astfel de schimbare de comportament putem ajuta noi, La Fântâna. Am dezvoltat, special pentru actori instituționali și economici, servicii de apă menite să-i impulsioneze pe oameni să-și schimbe felul în care beau apa lor de fiecare zi. Prin, de exemplu, Sistemath – o tehnologie de filtrare a apei din rețea care, instalată acasă la un angajat, îl va stimula să nu mai dea bani pe apă la pet pentru hidratarea zuilnică, pentru că va avea la discreție apă bună și sigură pentru consum. Sau prin serviciul național de livrare de apă de izvor în sticle reutilizabile, prin care oricine poate bea câtă apă are nevoie fără să mai introducă în circuit până la 800 de ambalaje PET pentru fiecare sticlă reutilizabilă.

Și individual, și organizațional, trebuie, cu toții, să începem să ne schimbăm comportamentul de consum, inclusiv, dacă nu mai ales, cel de consum de apă. Iar La Fântâna, care a luat o opțiune fermă în direcția sustenabilizării consumului de apă de băut în România, are soluții pe termen scurt, mediu și lung deopotrivă. Întrebați-ne despre cum putem ajuta oamenii să schimbe felul în care beau apă pe beneficii.angajati@lafantana.ro!