Vrei să prepari cafele gustoase, cu adevărat? Descoperă în articolul de mai jos rețete unice de cafea, pe care le poți încerca și acasă la tine!
Orice tip de cafea, crescută în orice colț al lumii își găsește originea în Etiopia, de unde și pornește istoria cafelei. Legenda spune că proprietățile boabelor de cafea au fost descoperite cândva prin secolul VIII e.n., de către un păstor de capre pe nume Kaldi. Acesta a remarcat, la un moment dat, energia debordantă a caprelor din turmă după ce consuma niște fructe roșii dintr-un copac. Kaldi a făcut analogia că aceste fructe sunt un tip de energizant, așa că i-a relatat constatarea sa unui călugăr, ce căuta o modalitate de a rămâne treaz pe timpul nopții pentru rugăciune. La scurt timp după descoperirea lui Kaldi, boabele de cafea au fost măcinate și fierte, rezultând ce numim noi azi cafea.
Cu timpul, boabele de cafea au fost duse către nord, peste Marea Roșie, ajungând în Yemen. Odată cu secolul al XV-lea, boabele de cafea erau deja crescute și cultivate în Peninsula Arabică, și cafeaua era deja savurată și în cafenele, nu numai în casele oamenilor. De acolo, cafeaua s-a răspândit și către vest, ajungând în Europa în 1570, în America de Sud în 1727 și America de Nord în 1730. În zilele noastre, cafeaua este iubită și băută în orice colț al lumii și se arată a fi energizantul indispensabil din viața multor oameni.
Este soiul originar din Etiopia, cu legenda mai sus-amintită și este cea mai cultivată cafea de pe glob, 70% din plantațiile de cafea fiind cu Arabica. Numele vine, desigur, de la răspândirea cafelei în Yemen, apoi în lumea arabă și în Imperiul Otoman, în Evul Mediu. Supranumită și „Merlotul cafelei”, Arabica este un soi foarte aromat, ușor dulce și mai delicat decât celelalte. Însă, spre deosebire de celelalte soiuri de cafea, o plantă de Arabica se maturizează în aproximativ 7 ani, fapt ce o face mult mai scumpă decât restul.
Cafeaua Robusta are o istorie mult mai recentă – arborele care produce aceste fructe a fost descoperit la finele secolului al XIX-lea, în Congo. Cafeaua Robusta este a doua cea mai populară și consumată din lume, constituind aproximativ 30% din consumul anual de cafea. În contrast cu Arabica, Robusta este un soi mai puternic, cu o aromă mai amară și înțepătoare. Gustul amar al acestei cafele vine din faptul că are o concentrație dublă de cafeină, față de Arabica. Boabele de cafea Robusta se cultivă mult mai ușor și, implicit, oferă un randament agricol mai mare, mai ales că se poate adapta ușor mai multor factori geoclimatici. Deși nu e nicidecum o regulă universală, cafeaua Robusta se consumă în amestec cu boabe de Arabica – mai precis, într-o infinitate de amestecuri unde nuanțele țin de originea boabelor, tipurile de prăjire și proporțiile de boabe Arabica și Robusta folosite. Marile culturi europene ale cafelei – cea italiană, în primul rând – se bazează pe măiestria și pe alchimiile acestui amestec.
Originară din Africa de Vest, cafeaua Liberica este un soi destul de rar întâlnit, reprezentând undeva la 2% din consumul mondial de cafea. Tăria soiului Liberica se situează undeva între cele două soiuri menționate mai sus, având astfel o aromă mai tare decât Arabica și mai slabă decât Robusta. Datorită obținerii sale mult mai grele pe piața țărilor Vestice, cafeaua Liberica este, în general, mult mai scumpă decât alte tipuri de cafea.
Soiul Excelsa este unul relativ nou pe orice piață, acesta fiind descoperit în 1903 în Africa Centrală. În ziua de astăzi, acest soi este cultivat în principal pe teritoriul Asiei de Sud-Est și India. Excelsa a fost considerat o specie a genului Coffea, însă din 2006 a fost reclasificat ca făcând parte din specia Liberica. Aroma soiului Excelsa are nuanțe fructate și un gust ușor amărui.
În general, cafeaua se pregătește destul de simplu - cafea, zahăr și lapte după gust, mai ales când suntem acasă. Însă, pentru cei ce vor să iasă puțin din rutină cu cafeaua de dimineață, am pregătit 7 rețete simple și delicioase, pe care le puteți pregăti de-acasă și care să înlocuiască rețeta clasică de cafea.
Ingrediente necesare:
Caffe Latte-ul este o alternativă perfectă de cafea pentru cei ce preferă o cafea mai slabă de dimineață, dar aromată. Rețeta de Caffe Latte este una simplă și extrem de gustoasă.
Pentru început, preparați un shot de espresso, fie el la filtru sau, cel mai bine, la espressor. La o temperatură de 50-60℃, încălziți laptele, iar apoi spumați-l pentru 30 de secunde pentru a obține consistența moale și densă necesară pentru Caffe Latte. Într-o ceașcă sau pahar de 200ml turnați mai întâi espresso, apoi laptele și, într-un final, spuma de lapte. Opțional, puteți adăuga și siropuri (vanilie, caramel, ciocolată, etc), sau miere.
Ingrediente necesare:
Pentru a obține un Latte Macchiato de succes, începeți prepararea acestuia prin a pregăti laptele spumat, ce se toarnă într-un pahar înalt, clasic de Latte Macchiato. Apoi, se toarnă espresso în centrul laptelui, pentru a-i asigura coborârea uniformă în spuma de lapte. Ca ultim pas, turnați spuma de lapte peste espresso, iar acum aveți o cafea în trei straturi, ce reprezintă combinația perfectă pentru cei ce vor să simtă aroma de espresso în băutura lor, dar și gustul ușor dulce al laptelui.
Ingrediente necesare:
Rețeta pentru Caffe Americano este una simplă, similară cu cea a espresso-ului. Pentru început, preparați un shot de espresso. Simultan, puneți apa la fiert , iar odată ce cafeaua și apa sunt pregătite, amestecați-le împreună și așa ați obținut un Caffe Americano de nota 10!
Ingrediente necesare:
Pentru a obține un Piccolo Latte de succes, veți avea nevoie doar de două ingrediente - un shot de espresso și 60 ml lapte. Începeți prin a prepara un shot de espresso și puneți laptele la fiert. Asigurați-vă că laptele lasă și puțină spumă. Odată ce shotul de espresso este gata, turnați-l într-un pahar mic, peste care turnați laptele fiert/ spumă. Și așa, Piccolo Latte-ul este gata și numai bun de savurat!
Ingrediente necesare:
Cortado, spre deosebire de celelalte cafele, este compusă din părți egale de espresso și lapte (gramajele de espresso și lapte pot varia în funcție de cantitatea dorită). Bineînțeles, începem prin prepararea celor două shoturi de espresso. Apoi, din cei 60 ml de lapte faceți o spumă de lapte cald. Într-o cană, adăugați mai întâi cele două shoturi de espresso, peste care turnați spuma de lapte cald, iar acum vă puteți bucura de cafeaua voastră- simplă și savuroasă!
Ingrediente necesare:
Pentru început, preparați shot-ul de espresso. Într-o cană, turnați cafeaua de la espressor, peste care adăugați și sucul de lămâie și zahărul. Decorați cana cu o felie de lămâie și bucurați-vă de gustul unic și revigorant al unui Espresso Romano.
Ingrediente necesare:
Într-o cană, puneți punguța de chai, peste care veți turna cele 3 lingurițe de apă fiartă. Lăsați chaiul să infuzeze apa timp de 5 minute, după care stoarceți punguța de orice exces de apă și înlăturați-o. Adăugați lingurița de zahăr și shot-ul de espresso, iar la final turnați laptele și frișca spumă. Opțional, puteți presăra condimente de chai pentru o aromă extra.